Is reizen naar Nepal mogelijk in het Covid-19 tijdperk?

Reizen naar Nepal tijdens corona pandemie

– deze pagina is laatst geupdate met de meest actuele informatie op 19 januari 2021 –

Nu Covid-19 ons al enkele maanden in de greep houdt, begint het bij velen onder ons steeds meer te kriebelen. En waar je eerst enkel droomde, wil je langzaam wel wat meer gaan plannen.

Staat Nepal al even op je verlanglijstje, lees dan zeker verder! 

Kun je als toerist Nepal binnen?

Nepal is in maart 2020 in lockdown gegaan, waarbij het zijn internationale grenzen gesloten hield. De grenzen bleven een aantal maanden volledig dicht. Eerst voor iedereen, nadien konden Nepalezen dan toch naar huis terugkeren. Sinds juli mochten ook diplomaten en medewerkers van NGO’s het land weer binnen.

Trekking in Helambu regio tijdens Covid-19Begin oktober begonnen er in de Nepalese media steeds meer berichten te verschijnen dat de overheid de grenzen toch zou openen voor toeristen, en dat vanaf 17 oktober. De berichten waren zo tegenstrijdig dat het niet duidelijk was of dit ook echt het geval zou zijn.

Wij hadden het geluk dat de echtgenote van een kennis van ons naar Nepal wou reizen om haar man, die in Nepal woont, te vergezellen. Hierdoor hebben we de theorie in de praktijk kunnen zetten.  We kunnen dus bevestigen dat het wel degelijk mogelijk is om met een toeristenvisum naar Nepal te reizen.

Hier hangen uiteraard heel wat voorwaarden aan vast! Laten we deze hieronder even toelichten.

Welke voorwaarden gelden er momenteel voor toeristen?

19/01/2021 – Update: Waar er voorheen heel wat regels van toepassing waren (zie hieronder), kun je sinds 18 januari 2021 weer gemakkelijker Nepal binnen. Dit is goed nieuws als je een reis naar Nepal wil plannen en maken! 

Als toerist kun je Nepal weer binnen, of je nu komt om vrienden te bezoeken, rond te reizen of te trekken. Via de Nepalese ambassade of het Nepalese consulaat in je eigen land kun je een toeristenvisum aanvragen. Wil je het visa toch bij aankomst regelen, dan heb je wel nog steeds een speciale toelating van de Nepalese overheid nodig, die je via je lokale reisagentschap regelt. Met dit document kun je dan een visa bij aankomst krijgen. Naast het visum, heb je een negatieve Covid-19 test van max. 72 uren nodig, te rekenen vanaf de eerste luchthaven vanwaar je vertrekt.

Er is momenteel nog heel wat onduidelijkheid of je na aankomst in quarantaine moet. Volgens sommigen is het nog steeds van toepassing, volgens andere niet. We wachten hiervoor nog op bijkomende verduidelijking van de overheid. 

De speciale Covid-19 verzekering is afgeschaft. Uiteraard raden we wel nog steeds aan om een goede annulatie- en reisverzekering te nemen, die dekking geeft voor Covid-19.

Hieronder vind je de vorige regeling, die nu dus niet meer van toepassing is:
Je kan voor een trekking of expeditie sinds 17 oktober 2020 terug binnen in Nepal. Hieraan zijn meerdere voorwaarden verbonden:

 • Je sluit een bijkomende ‘Covid-19’ verzekering af met een dekking van minstens 5000 USD. Dit houdt in dat naast een goede reisverzekering, je een verzekering moet hebben die al je extra kosten dekt die je kan hebben door Covid-19;
 • Je hebt een negatieve PCR-test nodig van maximum 72 uren oud bij het binnen komen van Nepal.
 • Om een visa te kunnen krijgen bij aankomst, moet je een trekking of expeditie geboekt hebben bij een lokaal reisagentschap, dat geregistreerd is bij de overheid en dat al zijn openstaande taksen betaalde. Dit agentschap regelt voor jou een speciaal document bij de Immigratiedienst. Op basis van dit document kun je zonder visa boarden en krijg je na aankomst in Nepal een visa in de luchthaven.
 • Er is een verplichte quarantaine van 7 dagen, die je verplicht in een hotel moet doorbrengen, maar je kan zelf kiezen in welk hotel. Dit moet op voorhand vastgelegd worden en wordt voorgelegd aan Immigratie.
 • Op dag 5 van de quarantaine moet je een verplichte PCR-test afleggen, je kan hiervoor terecht bij een van de aangewezen ziekenhuizen.Trekking en personeel bij start van de trekking met mondmasker en gezichtschild

Ook als organiserend lokaal reisagentschap hebben wij een aantal verplichtingen:

 • De gids en drager die met de klanten mee gaat zijn eveneens verzekerd met een speciale Covid-19 verzekering
 • We moeten alle lokale en centrale richtlijnen en regels volgen en zijn verantwoordelijk voor jou tijdens je hele verblijf in Nepal.

Zoals je kan lezen is het een hele procedure en reken je bij je reisduur ook de verplichte quarantaine van 7 dagen.

Reizen naar Nepal vanuit België en Nederland – mag dat?

Wat als je nu naar Nepal wil gaan reizen, laten de overheden van België of Nederland dit zomaar toe? Beide landen werken met kleurcodes en het loont om je hier even verder in te verdiepen. Op de websites van de ministeries van buitenlandse zaken vind je hierover een niet bindend advies.

Nepal staat voor Nederlanders op de oranje lijst, wat betekent dat je er enkel voor noodzakelijke reizen naartoe kan. Dit betekent dat Nepal gezien wordt als een onveilig gebied. De Nepalese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, en deze kunnen snel wijzigen. De gezondheidszorg in Nepal is minder ontwikkeld dan in Nederland, wat een extra veiligheidsrisico is in Covid-19 tijden. Bovendien moet je na je reis verplicht 10 dagen in quarantaine. Op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken vind je de actuele situatie.

Voor Belgen staat Nepal zelfs op de rode lijst, hier vind je de kaart. Dit houdt in dat niet-essentiële reizen ten zeerste afgeraden worden of dat de lokale authoriteiten niet-essentiële reizen van Belgen verbieden. Na terugkeer uit Nepal moet je een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Na het inzenden van dit formulier krijg je instructies over een Covid-test en quarantaine. Het kan dus zijn dat je na thuiskomst in quarantaine moet. De Belgische overheid wijst er ook nog eens op dat je als reiziger je er best van bewust bent dat indien Nepal de grenzen sluiten en commerciële vluchten opnieuw annulleert, er geen repatriëring kan gegarandeerd worden. Op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken vind je de actuele situatie.

Wat is de huidige situatie in Nepal? Is het veilig?

Pokhara meer in november tijdens Covid-19In Kathmandu, Pokhara en in het Zuiden van het land, blijven er heel wat Covid-19 besmettingen. De ziekenhuizen zitten momenteel ook aan hun maximale capaciteit. Omdat er in Nepal geen sociaal vangnet is en men dus geen geld voor eten heeft als men niet werkt, zijn veel mensen gewoon weer aan de slag. Er worden mondmaskers gedragen, maar (zoals in elk ander land) niet door iedereen.
19/01/2021 – Update: Voor de Nepalezen gaat het leven weer zijn gewone gangetje. Wegens gebrek aan sociaal vangnet, zijn de mensen opnieuw aan de slag. Jammer genoeg neemt niet iedereen de nodige voorzorgen om een corona-besmetting te vermijden.

In de bergen is het aantal besmettingen gelukkig beperkt gebleven. Het is dan ook maanden niet toegelaten geweest om te gaan trekken. Nu heb je voor verschillende delen van de Himalayas een negatieve PCR-test nodig voor je het gebied binnen mag. In een aantal gebieden is men ook nog niet zo happig om toeristen te ontvangen, uit schrik dat die Covid-19 gaan meebrengen in hun gemeenschappen.
19/01/2021 – Update: Sinds kort zijn er wel weer meer gebieden in de Himalayas die toeristen wel opnieuw verwelkomen.

Welke maatregelen nemen wij?

We hebben de voorbije maanden niet stil gezeten! We hebben een nieuwe health & safety richtlijnen, staan in contact met de accommodaties waar we mee samen werken om te checken welke voorzorgsmaatregelen ze nemen, en ons personeel wordt getraind om veilig een reis te begeleiden in Covid-19 tijden.

Daarnaast kochten we een oximeter en een hoofdthermometer die beiden mee gaan op trekking. Er werden textielen mondmaskers besteld bij een vrouwencoöperatie en een voorraad ontsmettingsalcohol staat klaar.

In een volgende blog vertellen we je meer over hoe je reis er dan precies gaat uitzien in Covid-19 tijden en geven we je tips over hoe je veilig kan reizen.

Wat raden wij aan?

19/01/2021 – Update – In het licht van de nieuwe toegangsregeling van 18 januari 2021 kun je in principe weer gemakkelijker naar Nepal reizen. Afhankelijk van wat je reden is om naar Nepal te reizen, raad ik nog steeds aan om een trekking of rondreis nog wat uit te stellen. We hebben wel goede hoop dat door de verschillende vaccinatie campagnes, reizen vanaf de herfst 2021 wel weer mogelijk gaat zijn. Wij zullen er alvast klaar voor zijn! Uiteraard kun je nu al contact met ons opnemen om je reis op maat te laten samenstellen en deze boeken. We hebben soepele boekings- en annuleringsvoorwaarden, die ervoor zorgen dat je je geen zorgen hoeft te maken mocht je reis door Covid-19 toch niet door kunnen gaan!

Ook al zouden we jullie het liefste weer meenemen langs leuke plekjes en in contact brengen met boeiende locals in ons prachtige land, toch raden we aan om nu nog niet naar Nepal te reizen en nog wat af te wachten.

Hier zijn verschillende redenen voor:

 • Het gezondheidssysteem in Nepal is pover en momenteel overbelast. De weinige ventilators en IC-bedden zijn ingenomen. We verwachten dat de situatie nog erger gaat worden. Als jij als toerist ziek wordt of je kwetst tijdens je reis, dan kunnen wij niet garanderen dat er een plekje voor je is in een ziekenhuis.
 • Bij onze reizen is een reisverzekering altijd verplicht. Veel reisverzekeraars trekken hun staart in als het om Covid-19 gaat. De kans is klein dat je een goede reisverzekeraar vindt die je wil verzekeren als je gaat reizen in een oranje of rood gebied. Net nu is het super belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt.
 • De regering is weinig voorspelbaar en verandert de regels van de ene op de andere dag, zonder enige verwittiging of duidelijke communicatie. Je hebt dus altijd het risico om in een lockdown terecht te komen of dat de grenzen opnieuw gesloten worden.
 • Ook de lokale overheden in de Himalayas hebben moeite om duidelijke richtlijnen op te stellen. Het kan dus dat je de ene dag wel nog in een bepaald gebied binnen mag, maar plots de andere dag niet meer.

Wel kan je al dromen of ons zelfs al contacteren om een reisvoorstel op maat te maken voor een prachtige Nepal reis in 2021!

Speciale boekingsvoorwaarden

Trekking in Covid-19 tijden in HelambuWe zijn ervan overtuigd dat in 2021 reizen weer mogelijk gaan zijn. Daarom hanteren we soepele boekingsvoorwaarden voor reizen die geboekt worden voor 2021. Je kan betalen op een Europees rekeningnummer en je kan je reis gratis verplaatsen of annuleren tot 1 week voor vertrek!

Houd er bij je planning rekening mee dat het herfstseizoen ideaal is voor een trekking: de hemel is blauw, het weer is aangenaam en je hebt prachtige bergzichten!

Heb je nog vragen over de situatie in Nepal, kijk dan ook zeker even naar onze Corona Update webpagina waar we de meest actuele informatie plaatsen of neem contact met ons op!

You may also like...