Nepal, een fantastische bestemming voor actieve vijftigplussers!

Nepal, een fantastische bestemming voor actieve 50+

De tijd gaat ongelooflijk snel. Voor je het weet passeer je de 50. Ook al heb je niet meer de conditie van een twintiger, je bent nog steeds in de fleur van je leven! En er hangen ook heel wat voordelen vast aan ouder worden. Je hebt meer vakanNepal voor actieve vijftigplusserstiedagen of nadert het einde van je professionele carrière. Of je bent zelfs al met pensioen. Had je voordien kinderen in huis, dan verlaten die al gauw het nest en heb je dus meer tijd voor jezelf. Naast herwonnen tijd, heb je nu ook meer budget en de tijd om de wereld te gaan verkennen. Maar welke landen wil je nu gaan zien?

Als Nepal op je lijstje staat, lees dan zeker verder! Als Nepal nog niet op je lijstje staat, misschien kan wat hieronder staat je dan overtuigen dat Nepal zeker ook geschikt is voor actieve vijftigplussers!

Een diverse rondreis door Nepal.

Dompel je onder in de Nepalese cultuur

Ontmoet de Nepalezen: workshops en homestays.

Boeiende ontmoetingen met de lokale bevolking geven je reis meer diepgang. Je leert meer over de levenstijl en de tradities van de gewone Nepalees. En het helpt je beter om te begrijpen waarom Nepal is zoals het is.

Homestay experience in DhulikhelEr zijn tal van opties om contact te hebben met de lokale bevolking. Maak een korte stadswandeling of doe een food tour in het oude stadsgedeelte van Kathmandu. Een local neemt je mee naar de beste lokale eettentjes en vertelt weetjes die je nergens anders vindt. Of doe een kookworkshop bij een lokale NGO, zo leer je niet alleen heerlijk Nepalees eten maken, maar help je ook gemarginaliseerde vrouwen aan het werk.

Ben je creatiever, Wood carving workshopdan kun je misschien een workshop volgen bij een ambachtsman of bij een vrouwencoöperatie. Denk hierbij aan viltbewerking, potten bakken, metaal smeden tot een juweeltje of een gebedsmolen, houtbewerking, steen kappen, noem maar op.

Wil je echt zien hoe een Nepalese familie leeft, overweeg dan om een homestay in je reis op te nemen. Je overnacht dan in het huis van een Nepalese familie en kan er zien hoe een doorsnee dag verloopt. Verblijf je in een gemeenschaps homestay, dan draag je bij aan de hele gemeenschap. Omdat er veel verschillende gemeenschappen zijn in Nepal, zijn de mogelijkheden enorm divers.
Je kan trouwens ook op een kloosterdomein overnachten en zo meer leren over het leven van Boeddhistische monniken.

Ontdek de boeiende Nepalese cultuur

Hou je van cultuur, dan is Nepal echt de place to be. Samen met een gespecialiseerde cultuurgids ga je op pad langs enkele van de hoogtepunten van Nepal. Van de stoepa in Boudhanath, de rituele crematieplaats in Pashipatinath en andere schatten in de Kathmandu vallei tot de diverse tempels in Lumbini. Naast de hoogtepunten zijn er ook enkele niet te missen minder gekende plekjes, die je zeker ook kan opnemen in je reis. Van het Newari stadje Kirtipur, het dorpje Chitlang met haar rijke geschiedenis, tot het dorpje Tansen tussen Pokhara en Chitwan.

Reizen met een gids geeft je niet alleen de kans om heel veel te leren over de geschiedenis en tradities van Nepal, maar ook om via de gids veel te weten te komen over hoe het dagelijkse leven eruit ziet in Nepal. Als je niet graag zelf veel regelt en uitzoekt tijdens je reis, is dit een ideale manier van reizen!

Ben je daarentegen graag wat zelfstandiger tijdens de reis, dan kun je natuurlijk ook zonder gids op rondreis langs de hoogtepunten en de minder gekende plekjes zelf ontdekken. Wij regelen dan voor jou de overnachtingen en het transport.

Geniet van één van de vele festivals!

Ook waard om even aan te kaarten zijn de vele culturele festivals in Nepal. Ik denk niet dat er een ander land is op de wereld waar er zo veel feestdagen en bijzondere festivals zijn!

Participating in Teej festivalDe data van deze festivals zijn afhankelijk van de stand van de maan en dus elk jaar op een andere data! De meest gekende zijn het Dashain, Tihar en Holi festival. Het Dashain festival vindt doorgaans plaats in oktober. Tijdens dit festival keert iedereen terug naar zijn geboortedorp om daar de zegen te krijgen van de ouderen. Er wordt gevierd en er worden geschenkjes uitgedeeld. Het Tihar festival is een tweetal weken na het Dashain festival en wordt ook wel het festival van het licht genoemd, of Deewali. Op de 5 belangrijkste dagen worden er dieren vereerd. Je zag misschien ooit al een foto van een hond met een rode tika op zijn voorhoofd. Wel, dit is een van de vereerde dieren. Ook de broers worden hier even in het ‘licht’ gezet. Het Holi festival is ongetwijfeld het meest gekend. Hier viert men eigenlijk de lente en er wordt uitbundig met gekleurd poeder gegooid.

Er zijn ook heel wat lokale festivals, en zelfs festivals in de bergen die de moeite waard zijn. Wil je dus je reis net iets meer intens maken, kijk dan of je een festival kan beleven.

Wil je nog meer informatie over de festivals, neem dan zeker ook een kijkje op onze blog hierover!

Verken de prachtige natuurparken met de wilde dieren

Paradijs voor natuurliefhebbers

Ook voor natuurliefhebbers is Nepal een aanrader! Biologen registreerden in Nepal wel 181 zoogdiersoorten, 844 vogelsoorten, 100 reptielensoorten, 43 amfibiesoorten, 185 zoetwatervissoorten en 635 vlindersoorten!

Om deze biodiversiteit te beschermen heeft Nepal een netwerk van 20 beschermde natuurgebieden. Dit bestaat uit 12 nationale parken, 1 wildreservaat, zes natuurreservaten en een jachtreservaat. Daarnaast zijn er ook 9 gebieden in Nepal erkend als belangrijk watergebied (Ramsar).

Jungles in de natuurparken in het Zuiden

Sommige natuurparken zijn gelegen in de Himalayas, maar andere zijn gelegen in delen die beter bereikbaar zijn. Het bekendste is Chitwan National Park. Daarnaast is ook Bardia National Park heel toegankelijk, en minder ongerept. Beide parken liggen in het Zuiden van Nepal. In deze parken kun je ondermeer de Bengaalse tijger en de neushoorn spotten.

Traveler on boat safari in Chitwan National Park

Je kan te voet de jungles van deze parken in. Uiteraard gaat er voor de veiligheid altijd een parkwachter en een lokale natuurgids met je mee! Dit is best wel uniek voor Azië! Of je kan het park in via de rivier. In Chitwan vaar je in een uitgeholde boomstam, in Bardia via een opblaasbare raft. Wil je liever met de jeep op pad, dat kan uiteraard ook. Dit is zeker fijn om een aantal minder toegankelijke plekken te bezichtigen. Het is ook mogelijk om in een deel van het gemeenschapsbos te overnachten in een boomhut.

Rondom de nationale parken wonen inheemse volkeren. Je kan een wandeling maken doorheen enkele van deze dorpen of fietsen huren en zelf op pad. Oja, het is in deze regio wel degelijk plat.

Transport tijdens je rondreis

De flexibiliteit van privé-vervoer

In Nepal is het niet mogelijk om een wagen te huren en zelf te rijden. Daarvoor zijn de wegen te slecht, de verkeersregels te onduidelijk en vooral is het te gevaarlijk.

Transportation during Nepal tourWil je het meeste uit je reis halen, dan ga je best op stap met een wagen met privé-chauffeur. Op de gewone wegen is dit een normale 4 deurs personenwagen met airconditioning, als de weg te slecht is, dan verplaats je je in een jeep.

Binnenlandse vluchten

In Nepal is een binnenlandse vlucht soms onvermijdelijk. Dit zijn kleine propellervliegtuigjes, die vliegen op het zicht. In sommige trekkingsbestemmingen geraak je over de weg helemaal niet of heel moeilijk. Een binnenlandse vlucht is in dat geval veiliger en comfortabeler. Ik denk hierbij vooral aan Lukla en aan bestemming in het verre Westen of Oosten van Nepal.

Wil je een binnenlandse vlucht als alternatief voor een lange rit, dan kan dit ook. Al ben je niet altijd sneller af. Ook binnenlandse vluchten hebben vaak vertraging in Nepal, waarbij het dus kan gebeuren dat je een aantal uren in de luchthaven doorbrengt. Wij raden altijd aan van zoveel mogelijk transport over de weg te doen! Beter voor het klimaat en het geeft je meer flexibiliteit om het echte Nepalese leven te leren kennen.

Toeristenbussen

Wil je toch eens de ervaring van een busreis in Nepal, dan kunnen we ook een rit met een toeristenbus opnemen in je reis. Deze bussen zijn iets luxueuzer, en vooral veiliger dan de gewone lokale bussen. Bovendien heb je hierin ook een genummerd, eigen zitje. Deze bussen rijden enkel tussen de grote bestemmingen, en stoppen niet veel.

De Himalayas, doe ik een trekking of niet?

Kan ik dat wel, een trekking in Nepal?

Bij Nepal horen natuurlijk de Himalayas! Wees gerust, zelfs als je enkel een rondreis maakt door Nepal, zijn er verschillende mogelijkheden om een mooi panoramisch zicht op deze natuurpracht te krijgen. Natuurlijk is de ervaring van wandelen in de bergen niet te evenaren.

Guide with over fifty clientDe Himalayas zijn immens groot! En ja, voor het doorkruisen van enkele delen heb je klimtechnieken en een uitstekende conditie nodig. Hier gaat het dan vooral over lange trekkigen op grote hoogte waarbij je bergpassen oversteekt of als je echt een berg wil gaan beklimmen.

Maar net omdat de Himalayas zo immens zijn, zijn ze heel divers. Heel wat delen van de Himalayas zijn zeer toegankelijk, waar iedereen een trekking kan doen. Iedereen? Bijna iedereen. Als je graag wandelt, een basis fysieke conditie hebt en doorzettingsvermogen, dan kun je de bergen intrekken. Een beetje training en extra wandeling voor je reis, zorgt er voor dat je nog meer kan genieten!

Welke trekkingen zijn mogelijk?

Er zijn trekkingen van verschillende zwaartes en lengtes, dus ook voor beginners. In het lagere deel van de Annapurna regio zijn sommige paden aangelegd met platte stenen en deze liggen dus niet vol met losse rotsen. Ook de hellingen bestaan uit grote trappen. Bij andere trekkingen volg je dan weer een pad met wat meer uitdagingen. Ook in de heuvels rondom de Kathmandu kun je leuk rondtrekken.

Tip voor een geslaagde trekking.

Naast een goede voorbereiding thuis, neem je tijdens de wandeling best twee wandelstokken mee. Deze zijn een extra hulp als je een stroompje of andere uitdagende situatie tegen komt, maar helpen vooral ook om je knieën niet te veel te belasten bij het afdalen. In Nepal ga je namelijk altijd op en neer, er zijn in de bergen bijster weinig vlakke stukken.

Het gemak van een gids en een drager

Clients during Annapurna Circuit trekkingTijdens de door ons georganiseerde trekkingen gaat er altijd een opgeleide trekkingsgids mee. Deze gids begeleid jullie niet alleen door de bergen, maar lost ook alle problemen onderweg op. Hij regelt jullie maaltijden en overnachtingen, en helpt om ook contacten met de locals te leggen. Zo kun je optimaal genieten van een zorgeloze en veilige trekking en help je een Nepalees aan inkomen.

We raden ook aan om een drager mee te nemen. Een drager is een gerespecteerd beroep in Nepal en vaak de enige bron van inkomsten voor laag geschoolden. Dus je geeft inkomen aan een Nepalees, maar je geniet zelf ook meer van je trekking. Je wandelt overdag enkel met je dagrugzak wat je trekking minder zwaar maakt. Wanneer je bij het volgende teahouse aankomt, staat de rest van je bagage je al op te wachten.

Het is net de ervaring van met een Nepalees team de bergen in te trekken, die een trekking uniek maakt!

Zijn er mogelijkheden om glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch of vegan te eten?

Als je een speciaal dieet volgt of allergisch bent aan bepaald eten, dan is reizen vaak een uitdaging. Tijdens een trekking kan je heel gemakkelijk vegetarisch en zelfs vegan eten. Ook gluten- en lactosevrij is doorgaans geen probleem. Spreek zeker met ons over je dieetwensen, dan zorgen wij ervoor dat je gids hier extra op let in de keuken van het teahouse en eventueel ook wat extra’s mee neemt.

Geen trekking, wel prachtig zicht op de Himalayas.

Ben je wat minder goed te been, wandel je echt niet graag in de bergen of wil je gewoon geen trekking doen, dan zijn er toch nog verschillende mogelijkheden om de Himalayas te aanschouwen.

Walking in the Kathmandu valleyIn de Kathmandu vallei kun je naar een aantal ‘hill stations’. Dit zijn dorpjes die op een van de heuvels rondom de Kathmandu vallei gelegen zijn en van waaruit je – bij helder weer – kunt genieten van een panoramisch uitzicht op de Himalayas. Om er enkele op te noemen: Nagarkot, Dhulikhel, Chandragiri en Kakani. Eén voor één leuke plekjes waar je kan genieten van de witte toppen van de Himalayas.

Ook tijdens je rondreis zijn er mogelijkheden genoeg. In Bandipur heb je een adembenemend panoramisch zicht op de Himalayas. Ook in Pokhara kun je de bergen goed zien, of ga naar het nabijgelegen Begnas meer. Wil je genieten van een zonsopgang boven de Himalayas, ga dan naar Sarangkot, te voet of met een taxi. In Tansen heb je ook zicht op de Himalayas, en als je heel veel geluk hebt, kun je de Himalayas zelfs zien vanuit Chitwan. Uiteraard is dit heel sterk weersafhankelijk en zie je de bergen het best bij helder, zonnig weer!

View on the Himalayas from the Kathmandu valley, near Nagarkot

’s Morgens vroeg zijn er vanuit Kathmandu ook bergvluchten die voor 20 minuten over de Himalayas met de Mount Everest vliegen. Niet zo goed voor het klimaat, maar wel een onvergetelijke gebeurtenis. Wil je je carbon footprint compenseren, vraag het ons en we helpen je hier graag bij!

Wil je wat bijzonders en heb je een groter budget, dan is het nemen van een helicoptervlucht een optie. Vanuit Kathmandu vlieg je naar de Everest regio, vanuit Pokhara naar Annapurna Base Camp. Je kan dit ook combineren met een lekker champagne ontbijt. Hou je er hier wel rekening mee dat je  bij dit avontuur symptomen voor de hoogteziekte kan krijgen. Je gaat immers zonder enige acclimatisatie meteen duizenden meters de lucht in.

Overnachtingen tijdens je Nepal reis.

Comfortabele guesthouses en hotels

Afhankelijk van het comfort dat u zoekt, zijn er tal van mogelijkheden om te overnachten in een comfortabel boetiekhotel of een gezellig pension. Wil je het wat luxueuzer, dan kan dit ook! Er zijn genoeg keuzemogelijkheden, maar als u meer van de gebaande paden af wilt, dan is het hotel vaak wat eenvoudiger.

Teahouse during trekkingGezellige teahouses

Tijdens een trekking zijn de accommodaties doorgaans wat eenvoudiger. In de kamers is er enkel een bed en een nachtkastje. De badkamers zijn meestal gemeenschappelijk en er is niet altijd warm water. Ook hier geldt opnieuw, loop je veel belopen trails dan zijn de teahouses meer uitgebouwd. Ga je naar een meer afgelegen regio, dan is het even terug naar de basics. Naast een slaapzak en een liner zou je ook een extra matje kunnen meenemen.

Homestays

We vermeldden het hierboven al even, maar er zijn tal van homestays die de moeite waard zijn! Sommige homestays zijn even comfortabel als een guesthouse!

Geef je graag iets terug?

We geven graag zoveel als mogelijk terug aan de lokale gemeenschappen. Als jij ook iets wil doen, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Er zijn veel verschillende NGO’s in Nepal die vaak kleine lokale projectjes steunen. De meeste brengen basisbehoeften naar de gemeenschappen. Sommige helpen met de voorziening van drinkbaar water, andere helpen een lokaal schooltje, nog andere zijn nog meer gericht op een niche, bijvoorbeeld milieu educatie of vrouwenemancipatie. Laat ons horen wat je interesses zijn en hoe je graag zou bijdragen en wij zoeken het graag voor je uit.

Sinds kort hebben we ook een NGO of sociaal project gelinkt aan onze reizen. Dat houdt in dat je de werkzaamheden van deze NGO of het lopende project tijdens je reis kan bezoeken, als je dat wilt. Je kan hier dan een donatie doen of eventueel thuis al iets op poten zetten om wat geld te verzamelen voor deze NGO.

Een andere optie is om de schoolcarrière van een jong kind te sponsoren. Ook hiervoor hebben wij connecties met NGO’s die betrouwbaar zijn en al jaren hierin bemiddelen.

We hopen dat je overtuigd bent om als actieve vijftigplusser het prachtige en unieke Nepal te ontdekken! Vermits wij reizen op maat maken, kunnen we de reis helemaal naar jouw wens opstellen!

You may also like...