Hier vind je praktische reisinfo over Nepal en overige dingen die je voor het maken van een je reis wilt weten. In het licht van Covid-19 is het mogelijk dat ondervermelde info over het visum niet volledig en/of correct is! De maatregelen veranderen snel, neem contact met ons op voor de huidige situatie!

Beste reistijd in Nepal Visum en paspoort voor Nepal reis Tijdsverschil en klimaat in Nepal

Gezondheid en vaccinaties tijdens Nepal reis Munteenheid en budget voor Nepal reis Internet tijdens Nepal reis

Electriciteit en water tijdens Nepal reis Reisverzekering voor Nepal reis Cultuur en taal tijdens Nepal reis

Bagage voor Nepal reis Restaurants en eten tijdens Nepal reis Vervoer tijdens Nepal reis

Hoogteziekte tijdens trekking in Nepal Een dag tijdens trekking in Nepal Voorbereiding voor trekking in Nepal

VERZEKERING

Wij raden aan om bij het afsluiten van je reis zowel een reis- als annuleringsverzekering af te sluiten. Een reisverzekering is bovendien verplicht als je bij ons een reis boekt.

Er bestaan verschillende verzekeringen bij verschillende maatschappijen. Bij sommige maatschappijen zijn er zelfs jaarcontracten.

Ga vooraf vooral goed na of alle risicovolle activiteiten die je wenst te ondernemen, gedekt worden. Denk hierbij raften, canyoning, kanoën, kayakken, paragliding, deltavliegen, mountainbiken, bungeejumping en peak climbing. Als je gaat trekken in de Himalaya, zorg dat dan een redding met helicopter of een ziekentransport met binnenlandse vlucht zeker gedekt is in je polis.

Check dit vooraf bij je verzekeraar, en indien dit niet gedekt is, en je wenst wel één van deze activiteiten te doen tijdens je reis in Nepal, kun je dit eventueel laten bijverzekeren met een extra clausule.


PASPOORT EN VISA

Om Nepal binnen te mogen, heb je een paspoort met een geldig toeristenvisum nodig. Er zijn 2 manieren om een visum voor Nepal aan te schaffen.

  • Visa bij aankomst in Nepal

De eerste manier om een visa voor Nepal te krijgen, is bij aankomst in de luchthaven.  Kom je Nepal binnen via India of China, dan kun je op alle grote grensposten een visa aanschaffen.

Zorg voor een paspoort dat meer dan 6 maanden geldig is bij aankomst en cash geld. Je kan het visum aankopen met onder andere de Euro, de Amerikaanse dollar, de Britse Pond en de Zwitsers frank.  Normaal kan je ook met credit card betalen, maar reken daar beter niet op.

De kostprijs van het visum is afhankelijk van de duur van je verblijf:
15 dagen: 30 $   —   50 dagen: 40 $  —    90 dagen: 125 $  (of gelijkwaardig in andere valuta)

Met een toeristenvisum kun je maximum 150 aaneengesloten dagen per jaar in Nepal verblijven.

De visa aanvraag vul je online in. Je kan thuis reeds de online aanvraag doen op http://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa , maximum 15 dagen voor aankomst in Nepal. Print het bewijs met het aanvraagnummer af en neem dit mee. Mocht dit niet lukken, kun je dit ook nog doen op de computers in de aankomsthal van de luchthaven in Kathmandu, maar dit neemt heel wat tijd in beslag.

Daarnaast vul je ook een registratieformulier voor binnenkomst in Nepal (klein formaat) in. Dit document krijg je normaal gezien in het vliegtuig kort voor de landing, zo niet pik je op net voor de paspoort- en visumcontrole in de luchthaven van Kathmandu.

Je gaat met je paspoort, je bewijs van visa-aanvraag en je geld voor het visa naar het betaalloket. Na betaling krijg je hier een bewijs van.
Nadien ga je met alle papieren en je paspoort naar de grenscontroleloketten, waar men het visum aanbrengt in je paspoort. Zorg dat je aanschuift bij het juiste loket (verschillende rijen voor verschillende visa-duur of categorie).

  • Visa via de Nepalese ambassade of het consulaat

Heb je geen zin in veel gedoe na je vermoeiende vlucht, regel dan je visa reeds in je thuisland. Je kan hiervoor terecht bij de Nepalese ambassade in Brussel (B) of bij het Nepalese Consulaat in Nederland (NL).

​Voor je visumaanvraag heb je je paspoort, een pasfoto en een ingevulde visumformulier nodig. Neem voor de zekerheid ook een kopie van je boekingsfactuur mee. Een visum voor 15 dagen kost € 30,-, een visum voor 30 dagen kost € 50,- en een visum voor 90 dagen kost € 115,-. Er word je mogelijks ook een kleine administratiekost (€ 2,5) aangerekend.

​Nederlanders kunnen voor meer informatie terecht bij het Nepalese consulaat in Amsterdam . Het adres: Herengracht 562, 1017 CH Amsterdam of telefonisch op 020-6241530. Het consulaat is open op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag van 10:30 – 13:00 uur. Je kunt ook een e-mail sturen naar  voor meer informatie.

Belgen daarentegen contacteren voor meer informatie de Nepalese ambassade in Brussel . Het adres: 210 Avenue Brugmann, 1050 Brussel of telefonisch op 0032/2 346 26 58. De ambassade is open op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag van 9:00 – 12:30 uur. Je kunt hen ook via e-mail bereiken op embn@skynet.be voor meer informatie.


GEZONDHEID EN VACCINATIES

Persoonlijke reisapotheek

In Nepal is het zo niet evident om dezelfde medicijnen te vinden als in Europa.  Zorg dat je voldoende persoonlijke medicijnen mee hebt, of noteer de inhoudsstoffen van je medicijn.

Een vaak voorkomend probleem in Nepal zijn darmproblemen en reizigersdiarree: het is dan ook aan te raden om probiotica mee te nemen.

Meer tips & informatie: www.uwreisapotheek.be


Preventief tandartsbezoek 

Wanneer je van plan bent op hoogtes van meer dan 3000 meter te trekken, kunnen er door het drukverschil tandproblemen ontstaan. Je gaat best kort voor je reis nog even op controle bij jouw tandarts. Zo is er minder kans dat er tijdens de trekking verdoken problemen aan je tanden plots de kop opsteken en jouw reis minder aangenaam maken.

Vaccinaties voor Nepal

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Nepal.

Informeer voor de aanbevolen vaccinaties even bij je huisarts of in een travel clinic.

Voor een reis naar Nepal wordt doorgaans een inenting hepatitis A & B, buiktyfus en een herhaling polyo en tetanus aangeraden.  Afhankelijk van o.a. je verblijfsduur, activiteiten, accomodaties en andere zaken zijn ook andere inentingen zoals TBC, Rabies en Japanse Encefalitis  aan te bevelen voor Nepal.

Neem hier een kijkje: www.gezondheidspas.be

Malaria

Hoewel er incidenteel meldingen van malaria zijn in Nepal, is het risico dat je malaria oploopt zeer laag. Er is in ieder geval geen risico op malaria in Kathmandu, Pokhara en in de bergen.

Malaria bestaat enkel in bepaalde plaatsen in de zuidelijke gordel van Nepal (de Terai) en het risico is het hoogst in de maanden juni, juli en augustus.

Neem in deze gebieden best je voorzorgen met een goede muggenmelk en een muskietennet.

Dengue/knokkelkoorts

Recentelijk zijn er in Nepal verschillende gevallen van dengue geweest. De denguemug is niet meer enkel aanwezig in de subtropische Terai, in het Zuiden van Nepal, maar ook in andere locaties.

Dengue wordt verspreid door muggen die vooral `s morgens en overdag actief zijn. Niet zozeer `s avonds of `s nachts. Er is momenteel geen vaccin en geen therapie tegen deze ziekte.

Hoewel een eerste infectie meestal niet levensbedreigend is voor gezonde mensen, ben je als je besmet wordt toch al gauw een week ernstig ziek (hevige koorts). Het virus kan niet van mens tot mens verspreid worden.

Smeer je dus tijdens je reis meermaals daags in en draag lichtgekleurde kledij met lange mouwen en pijpen.


HOOGTEZIEKTE

Hoogteziekte is niet te voorspellen: het kan iedereen overkomen, getraind of ongetraind. Vaak hebben goedgetrainde wandelaars nog eerder last van hoogteziekte, omdat zij te snel stijgen en hun tempo niet aan de hoogte aanpassen.

De hoogteziekte is een aandoening die je kan krijgen als je in Nepal een trekking gaat doen of op grote hoogte komt zonder voldoende acclimatisatie. Je kan de symptomen krijgen bij een snelle stijging naar hoogten boven de 1800 meter. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt van persoon tot persoon. Als je de ene keer er helemaal geen last van hebt, betekent dit niet dat je er niet gevoelig voor bent en je er dus nooit last van zult hebben. Je merkt onder andere dat je hoogteziekte hebt als je een lichte hoofdpijn hebt als je opstaat.

Hoogteziekte kan worden voorkomen door het lichaam de tijd te geven te acclimatiseren. Drink ruim voldoende water (1L per 1000 meter boven de zeespiegel) en matig je gebruik van koffie of alcohol. Doe de klim op een rustig tempo en houd regelmatig rust tijdens een trekking en geniet van de prachtige omgeving. Er komen verschillende vormen van hoogteziekte voor die allemaal veroorzaakt worden door gebrek aan zuurstof.

Licht je gids altijd meteen in als je symptomen van hoogteziekte hebt. Onze gidsen kregen bijkomende training over hoogteziekte en hebben ervaring met de verschijnselen. De gids geeft je advies en helpt je.

De behandeling van ernstige hoogteziekte bestaat uit het direct afdalen en medische hulp zoeken.


TIJDSVERSCHIL

Nepal loopt gedurende de zomertijd 3 uur en 45 minuten voor op Belgie en Nederland. In de wintertijd komt hier een uur extra bij, en is het verschil dus 4 uur en 45 minuten.


GELD

De nationale munteenheid van Nepal is de Nepalese Roepie (NPR). Bekijk kort voor je naar Nepal komt even de koers. 1 euro is ergens tussen de 115 en 135 roepees, de koers schommelt dagelijks.

In Kathmandu, Sauraha en Pokhara kun je vrij gemakkelijk geld uit de muur halen bij een bankautomaat met Maestro of Cirruslogo’s.  We raden wel aan om zeker ook tijdens een trektocht voldoende cash geld (roepees) mee te nemen. Tijdens een trekking kun je namelijk nergens geld pinnen.

Vergeet niet om voor vertrek bij je bank je bankkaart in te stellen naar `wereld`, anders kun je geen geld pinnen/uit de muur halen. Tegenwoordig zijn bankkaarten standaard ingesteld op gebruik binnen Europa ingesteld.


ELECTRICITEIT

Het voltage in Nepal is 220 Volt. Het is zeker handig om een spanningsbeveiliger mee te nemen: de stroomsterkte kan soms sterk schommelen. De stroom valt ook nog steeds regelmatig uit, dus een zaklamp is absoluut noodzakelijk. Neem ook een zaklamp mee als je `s avonds op pad gaat.


KLEDIJ

Neem kledij mee voor verschillende weertypes. Genoeg warme kleding, zeker als je de bergen intrekt, maar vergeet ook niet wat lichtere kledij in te pakken voor in de lagere (en dus warmere) gebieden komt.

Ga je trekken, neem dan zeker goede, ingelopen wandelschoenen mee.

Nepal is op vlak van kledij vrij conservatief. Het wordt niet gewaardeerd als je in te schaarse kledij rond loopt. Bovendien dienen de schouders en de bovenbenen bij zowel vrouwen als mannen bedekt te zijn.

Tijdens een bezoek aan een tempel of ander heilig gebouw, bedek je zeker je schouders en benen en laat je je schoenen bij de ingang achter.


CULTUUR EN TAAL

De cultuur in Nepal verschilt in vele aspecten van onze Westerse cultuur. Het is dan ook normaal dat veel reizigers niet goed weten hoe ze met de lokale bevolking om moeten gaan. Je spreekt de taal niet en hebt geen idee van wat de plaatselijke waarden en normen zijn.

Wil je tijdens je reis graag hartelijke en intense contacten met de lokale bevolking, leer dan enkele woorden Nepalees en verdiep je in hun culturele achtergrond en geschiedenis. Hoe meer je je voorbereidt, hoe meer je ter plaatse zal begrijpen wat je ziet en hoort.

In de steden spreken de meeste Nepalezen wel wat Engels. In de meer afgelegen dorpen, is het Engels eerder beperkt en behelp je je met gebaren en enkele woordjes Nepalees.

Nepalezen begroeten elkaar met `namaste`. Hierbij houden ze hun handen tegen elkaar voor hun borst en buigen ze lichtjes het hoofd. Gegarandeerd krijg je met deze begroeting een glimlach en een warme groet terug.

Hallo – Namaste.
Hoe gaat het? – Sanchai chha?
Ja – Ho.
Nee – Hoina.
Dank u – Dhanyabadh.
Alstublieft – Kripaya.
Sorry/neem me niet kwalijk – Maph garnus.
Hoeveel kost het? – Kati parccha?
Waar is …..? –  Kahaa parccha?
Goed/ok  –  Thik chha.
Tot ziens – Pheri Betaunla


NEPALESE SIM CARD

Je kan reeds een sim kaart krijgen op de luchthaven van Kathmandu. Een andere mogelijkheid is dat je later naar een Ncell winkel gaat. Je hebt een pasfoto en een kopie van je paspoort nodig.

Er zijn 2 grote mobiele operators in Nepal: NCell en Nepal Telecom (NT). De kaarten hebben min of meer hetzelfde bereik – soms heeft Ncell ontvangst en NT niet, en soms is het omgekeerd. In de steden is er bij beide operatoren goed ontvangst.

Om meteen ook wat leuke foto`s te kunnen delen met je vrienden, kan je meteen ook een datapacket aanschaffen, zodat je vrij op internet kan wanneer de wifi het laat afweten.

De prijzen voor Nepal Telecom zijn op dit moment ongeveer 500 Rs (ongeveer 5$) voor 1 GB. Voor Ncell kost 1,2 GB 250 Rs (~2 USD). Je ziet dat NCell dus een stuk goedkoper is.

Je bel- en/of datakrediet kan je opwaarderen in een van de kiosken.