Beste reistijd voor Nepal

Beste reistijd voor Nepal

We krijgen vaak de vraag naar de beste reistijd voor Nepal.

Het leuke aan Nepal is dat je er in alle seizoenen kan reizen. Qua seizoenen is Nepal vergelijkbaar met Europa, met daarbij in de zomer een moessonperiode.  Nepal kent bovendien een hele variatie aan klimaten. Je houdt hier trouwens ook best rekening mee bij het samenstellen van je garderobe.

Niet alle periodes zijn even populair: de meeste mensen reizen in Nepal in de herfst of in de lente. Dan komt de winter en als laatste de zomer. Veel heeft te maken met het zicht op de bergen, want een rondreis in Nepal is het hele jaar mogelijk.

Reizen in een minder populaire periode heeft een aantal voordelen voor jou:
– het is overal minder druk
– prachtige groene natuur (moesson) of sneeuwpracht (winter)
– kan iets goedkoper zijn
– is een stuk authentieker

Met de informatie die je hier vindt, kun je zelf het meest geschikte tijdstip kiezen voor jouw individuele reis naar Nepal.
 

HERFST (half september – half december)

Dit is de favoriete periode van velen voor een reis in Nepal en dus meteen het hoofdseizoen in Nepal. Het weer is mooi en de temperatuur aangenaam. De moesson spoelde al het stof weg, dus het land is mooi groen.

Trekking

Het voordeel van een trektocht in dit seizoen is de grote kans op blauwe hemels met eindeloze panoramische zichten op de besneeuwde toppen van de Himalayas. Een korte storm kan wel een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw brengen op grote hoogte, zeker naar het einde van de herfst toe.

Rondreizen

Dit is een heel geschikte periode voor een rondreis, die je eventueel kan combineren met een trekking naar keuze.

WINTER (half december  – eind februari)

Over het algemeen is het in de winter droog en zonnig.

De Kathmandu vallei heeft een gematigd klimaat. In de winter zakken de temperaturen er `s nachts tot net boven het vriespunt; overdag is het zacht en is de lucht meestal helder.

In Pokhara is het klimaat vergelijkbaar met Kathmandu, maar is de temperatuur er altijd iets hoger.

In het Zuiden van Nepal is er een subtropisch klimaat: in de winter is het er aangenaam warm.

In het Himalaya gebergte koelt het `s avonds behoorlijk af en is het `s nachts echt koud. Natuurlijk hangt veel af van hoe hoog je de bergen in trekt. In het hooggebergte (boven de 4000 m), vriest het `s nachts en sneeuwt het ook af en toe. Er zijn ook sterke winden in de bergen.

Trekking

In sommige regio`s sneeuwt het in de winter veel. Bij trekkingen op hogere hoogte waar je een of meerdere passen over moet, kan het zijn dat je op je voetstappen terug moet keren omdat de pas toegesneeuwd is. Je hebt ook soms stijgijzers nodig op de paden. Een trekking op grote hoogte in de winter is dus voor de echte doorzetters, die graag in de sneeuw wandelen.
Trekkingen op lagere hoogtes en rondom de Kathmandu vallei zijn perfect doenbaar in de winter.

Rondreis

Een rondreis in de winter is zeker een aanrader, zelfs in combinatie met een (korte) trekking op relatief lage hoogte. Overdag is het zonnig en aangenaam warm, `s nachts koelt het wat af. Het is overal vrij rustig, je komt niet veel andere reizigers tegen.

 

LENTE (begin maart – midden juni)

De lente is het tweede hoofdseizoen in Nepal. De dagen zijn een stukje langer en het is aangenaam warm op lagere hoogtes. Op verschillende paden kan je genieten van prachtige bloeiende rhododendrons en andere prachtige wilde flora in bloei. In de Himalayas is er op hoogtes boven de 4000 meter een gematigde temperatuur.`s Nachts vriest het nog.

Trekking

In deze periode is een trekking in elke regio van Nepal mogelijk. Het is iets rustiger op de trekkingspaden dan in de herfst: er zijn minder trekkers. Het kan al eens regenen (pre-moesson), vaak in de late namiddag, maar `s morgens heb je meestal heldere bergzichten.

Rondreis

Dit is een heel geschikte periode voor een mooie rondreis, die je eventueel kan combineren met een trekking naar keuze.

 

MOESSON (midden juni – midden september)

De meeste neerslag valt in Nepal tijdens de moesson. De moesson is onvoorspelbaar in Nepal. Soms start die wat later, soms regent het wat meer dan normaal en dan andere jaren weer minder. Soms regent het een volledig dag, soms enkele uurtjes, soms ook niet.

In de Kathmandu vallei is het overdag vochtig warm (gemiddeld 28 graden) en regent het vaak in de namiddag. `s Morgens is het weer meestal zonnig of toch minstens droog.

In Pokhara regent het wat meer dan in Kathmandu en is de temperatuur ook iets hoger.

In het Zuiden van Nepal is tijdens de moesson drukkend warm (>35 graden). Een regenbui is een aangename verkoelende verrassing. Er is airconditioning in de kamers en overdag kun je aangepaste activiteiten doen in de national parken.

In de Himalayas zijn door hevige regenval aantal trekkingen minder aangenaam en onveilig: er kunnen landverschuivingen plaats vinden.

Trekkingen

Er zijn verschillende trekkingen die tijdens de moesson wel veilig zijn, zoals ondermeer de meer belopen en aangelegde paden in het Annapurna gebied. Deze kun je ook gemakkelijk opnemen in een rondreis. In sommige regio`s valt er ook minder neerslag dan elders, zoals bvb. in Jomsom of de Lower Mustang regio.  Daarnaast zijn er ook regio`s die in de regenschaduw van de Himalayas liggen, en daardoor zeer geschikt zijn voor de zomerperiode. Zoals onder andere de  Mustang regio, de Dolpo regio, de Limi Vallei en de Nar Phu vallei.

Rondreis

Een rondreis al dan niet in combinatie met een korte trekking is zeker mogelijk. Als je er rekening mee houdt dat het vaak kan regenen en geen probleem hebt met de vochtige warmte is dit trouwens een boeiende periode om rond te reizen in Nepal.

Wil je meer informatie over het weer en of de reis die je voor ogen hebt geschikt is in deze periode, vraag ons dan gerust om advies.

You may also like...