Wat te doen in Nepal: voor ieder wat wils

Activiteiten in Nepal

Wat te doen in Nepal?

Nepal is een erg divers land wat meer te bieden heeft dan de meeste mensen denken. Er is een verscheidenheid aan culturen en de natuur is erg afwisselend. De bevolking staat altijd klaar om je te helpen en je zult verstelt staan van hun prachtige eeuwenoude tradities. Er is heel wat te doen in Nepal!

Indrukwekkende berglandschappen

Voor iedereen die van bergen houdt, is een trekking in de Nepalese Himalayas een garantie voor een geslaagde vakantie. Nepal heeft ongetwijfeld enkele van de prachtigste berglandschappen die je ooit zal zien.

Reis je met ons in Nepal, dan ben je zeker van een spectaculaire, tot in de puntjes geregelde trekking. Dat is zeker het geval in de meer ontwikkelde regio’s Annapurna en Everest waar je overnacht in familiaal gerunde teahouses. Maar ook in de meer afgelegen gebieden, zorgen we ervoor dat er op het einde van de dag een proper bed en een warme maaltijd op je wacht.

Ook als je geen meerdaagse trekking wil doen, zijn er meerdere mogelijkheden om tijdens een rondreis toch te genieten van het prachtige berglandschap met haar besneeuwde toppen.

Diverse natuur & avontuur

In Nepal is er meer dan de Himalayas. In het midden van het land is er een middelgebergte. Dit strekt zich uit over het hele land van Oost naar West. Je geniet van enorme hellingen, valleien met steile wanden en boerendorpjes tussen terrasvormige velden. De steden Kathmandu en Pokhara liggen tussen deze enorme heuvels. Deze heuvels lenen zich ook voor avonturensporten. Zowel in de Kathmandu vallei als in de Pokhara vallei kun je ondermeer paragliding, zipflyeren en bungeejumpen.

De meest zuidelijke strook van het land is de Terai. Dit is een vlak boerenland met stukken jungle die worden beschermd in een aantal mooie nationale parken: Chitwan National Park, Sukla Phanta National Park, Koshi Tappu National Park en Bardia National Park. In deze parken kun je een safari doen per boot, jeep of te voet.

Vanuit de bergen stromen de grote woeste rivieren vol met mineralen en overblijfselen van de gletsjers. De breedste rivieren ontspringen in Tibet en snijden dwars door de Himalayas. Enkele van deze rivieren zijn ideaal voor wild watersporten zoals raften, canyoning en kayak.

Prachtige cultuur & eeuwenoude tradities

De boeiende cultuur van Nepal is net zo gevarieerd als de natuur.

De hele cultuur is doorspekt met religie: gaande van het Indiaas Hindoeïsme tot het Tibetaans Boeddhisme en van natuurverering tot sjamanisme. Het mooie is dat deze elementen met elkaar verweven zijn. De inheemse Newari-bevolking vermengt bovendien al deze tradities met hun eigen intense tantrische rituelen.

De culturele rijkdom in Nepal is te danken aan het feit dat Nepal nooit gekoloniseerd werd. Nepal is een land met een diepe nationale en etnische trots, een grote hang naar grootse festivals, naar pracht en praal en met een zeer sterke gehechtheid aan tradities.

Gastvriendelijke en diverse bevolking

De diverse bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen zoals de Tamang, Sherpa, Gurung, Rai, Brahman, Chhetri, Newari, Tharu, Chepang,… De mensen wonen doorgaans in dichtbebouwde steden vol hindoetempels en altaren, in groene dorpen vol terrassen met rijstvelden en in kleine dorpen rond boeddhistische kloosters in het gebergte.

De Nepalezen hebben een goede internationale reputatie: door hun vriendelijke doch eigenzinnige aard zijn Nepalezen mensen met wie het zeer aangenaam reizen is en die een plezier zijn om te ontmoeten. Het is dus zeker een aanrader om te verblijven in een homestay, een activiteit te doen met een local of met een lokale crew de bergen in te trekken. In onze inleef reizen zitten er verschillende mogelijkheden om met de locals in contact te komen.

Bovendien zijn Nepalezen zot van en heel nieuwsgierig naar Westerse kinderen van alle leeftijden. Je kinderen zullen niet alleen in het centrum van de belangstelling staan, maar ongetwijfeld ook enkele Nepalese vrienden maken. 

You may also like...