Plasticvrij reizen in Nepal

Plastic vrij reizen in Nepal - blog

In Nepal vind je overal plastic flessen met mineraalwater en krijg je bij alles wat je koopt een plastic tasje. Maar waar gaat dit plastic naartoe na het eenmalige gebruik? Plastic afval wordt in Nepal niet gerecycleerd, maar eindigt in een stortplaats midden in de natuur. Daarom is het erg belangrijk om zo min mogelijk plastic te gebruiken tijdens je reis door Nepal zodat dit verminderd wordt.

Maar hoe kan je plasticvrij reizen in Nepal? Wij geven je daar graag tips over zodat je als reiziger je steentje bij kan dragen door het gebruik van plastic tijdens je reis zo veel mogelijk te vermijden.

Plastic flessen water

In Nepal is het water uit de kraan nergens drinkbaar is. Om voldoende te drinken koop je dus al snel 2 flessen mineraalwater per dag. Voor een reis van 2 weken heb je dus al ongeveer 30 flessen gebruikt.

Hieronder enkele tips hoe je dit kunt vermijden en toch veilig water drinkt tijdens je Nepalreis.

1. Neem je eigen hervulbare fles mee

Tijdens je reis in Nepal, kun je op steeds meer plaatsen je eigen waterfles bijvullen met drinkwater uit grote hervulbare waterflessen.

Wij stimuleren alle accommodaties waar we mee samenwerken om deze watercontainers op hun domein ter beschikking te stellen voor hun klanten. In de meeste  van de accommodaties kun je je waterfles dan ook bijvullen in de ontbijtruimte of bij de receptie. Soms is het niet meteen zichtbaar waar je kan bijvullen en vraag je het best even aan de receptie.

In sommige hotelkamers is er een waterkoker. Je kan dus ook je waterfles bijvullen met gekookt kraanwater, wat eveneens veilig is.

2. Neem een thermosfles mee

Als je in een koudere periode in Nepal rondreist of de Himalayas in trekt, is een hittebestendige thermosfles zeker een aanrader. Als je er `s avonds een handdoek rond wikkelt, heb je meteen een heerlijke warmwaterkruik voor in je bed. De volgende dag heb je meteen drinkwater.

3. Neem een waterfilter of Steripen mee

Er zijn tegenwoordig heel wat systemen om niet-drinkbaar water toch drinkbaar te maken.

Een eerste manier is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je roert ongeveer anderhalve minuut de Steripen door het water in je hervulbare waterfles en je water is drinkklaar.

Daarnaast is er de Grayl Waterfilter, die elk type zoet water veilig maakt. Je drukt de waterfilter naar beneden in het water. De filter verwijdert ondertussen bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Na 150 liter is de waterfilter “op”.

Tenslotte is er nog de Lifestraw Go. Een Lifestraw Go is een hervulbare fles die is voorzien van een waterfilter. Er zit een drinktuit op de fles en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Je vult je fles gewoon met kraanwater en kunt het meteen drinken. De filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Wil je ook de virussen tegenhouden, gebruik dan ook chloor.

4. Gebruik waterzuiveringstabletten

Wil je niet investeren in de aanschaf van een waterfilter of Steripen, dan zijn waterzuiveringstabletten een goed en eveneens veilig alternatief. In Nepal kun je onder meer iodine tabletten kopen. Een nadeel van waterzuiveringstabletten is dat het water er een vreemd bijsmaakje van krijgt. Dit kan je oplossen door er ook een poeder met een lekker fruitsmaakje aan toe te voegen (Tang).

5. Laat gratis plastic waterflessen staan

In veel hotels vind je toch nog steeds één of twee plastiek flessen mineraalwater op je nachtkastje. Drink je ze leeg, dan krijg je de volgende weer nieuwe plastic flessen. Meestal kun je in de ontbijtruimte of aan de receptie je waterfles bijvullen bij een watercontainer, dus laat die plastic waterflessen staan.


Refill My Bottle

Sinds 2019 zijn we ambassadeur van Refill My Bottle. RefillMyBottle is een online kaart die alle plaatsen identificeert – of het nu een café, resort, museum of winkel is – waar je gratis of tegen een minimumtarief je hervulbare fles met proper drinkwater kan vullen. Op die manier willen we een eenvoudig alternatief voor het kopen van flessen water bieden en zo het aantal plastic flessen voor eenmalig gebruik verminderen.

In Nepal is er nog heel veel werk aan de winkel en daar kan jij bij helpen!

Wordt deel van deze gemeenschap van verantwoordelijke reizigers, bewuste lokale bewoners en oplettende ondernemers die actie ondernemen tegen plastic afval.

Download the RefillMyBottle app op je smartphone en vul je fles bij de refill stations.  Voeg refill stations die je tijdens je reis tegen komt, maar die nog niet in de app staan toe. Praat in locaties waar je je fles niet kan bijvullen met de eigenaar over dit initiatief. Bewustmaking is het begin van verandering.

Deel gerust ook foto`s van de refill stations die je tegenkomt op social media en gebruik de hiervoor de hashtags #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill.

Ander plastic afval

Plastiek zakjes zijn officieel verboden in Nepal, maar toch krijg je bijna overal nog altijd automatisch een zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen boodschappentas bij je hebt, heb je geen plastic zakjes nodig. In Nepal kun je heel wat leuke tassen vinden in verschillende materialen: hennep, katoen, bamboe… en een leuk extraatjes is dat die vaak gemaakt worden door een vrouwencoöperatie of sociale onderneming.

Vraag expliciet om geen plastic rietje in je drankje. Een rietje lijkt klein, maar rietjes worden niet gerecycleerd en belanden ook in de natuur of later in de oceaan. In Nepal vind je in sommige restaurants of bars al papieren, bamboo of metalen rietjes.

Op je kamer liggen vaak kleine plastic verpakkingen met zeep, shampoo, etc. Breng je eigen hervulbare flesjes mee met shampoo of zeep. Of nog beter: schaf een kruidenshampoo bar aan in Nepal.

Covid-19 edit – Ook al is het gemakkelijk om een pakje wegwerpmaskers mee te nemen, we raden toch aan om een textielen mondmasker aan te schaffen. Je kan er één meebrengen van thuis, en ter plaatse in Nepal een reserve kopen bij een vrouwencoöperatie. Er bestaan er in allerlei kleuren en motiefjes!

You may also like...