Leuke plekjes in Nepal: inspiratie voor je Nepal reis.

Nepal, veel meer dan de Himalaya…

Ik geef toe, toen ik voor het eerst naar Nepal reisde, wist ik nauwelijks iets van het land. Vaag herinnerde ik me dat Nepal veel bergen heeft, waaronder de hoogste ter wereld, de gigantische Mount Everest. Maar dat was het dan ook!

Wie had kunnen denken dat tijdens mijn eerste Nepal reis, ik zo onder de indruk zou zijn van de diversiteit van dit land en al de kleine schatten die het te beiden heeft. Natuurlijk is de Himalaya er overheersend en een belangrijk deel van het land. Maar daarnaast zijn er zoveel meer kleine stadjes en dorpjes, eeuwenoude erfgoedsites en een overvloed aan natuurpracht die het ontdekken waard zijn!

Al van in het vliegtuig kun je (meestal als je links zit) als het nog licht is de prachtige besneeuwde toppen van de Himayalas al zien. Het gevoel dat je hierbij krijgt is overweldigend! Hoe prachtig!

Kathmandu, het hart van Nepal

Na landing in de luchthaven ben je meteen in het hart van het land, Kathmandu. Enkele dagen om hier wat te wennen aan het Nepalese ritme is geen overbodige luxe. Je kan rustig zelf de stad ontdekken of je laten rondleiden door een gids. Een wagen met privé-chauffeur brengt je van de ene locatie naar de andere.

Ami deva Buddha ParkIn Kathmandu zelf zijn er 4 niet te missen hoogtepunten. Wandel onder het wakend oog van een kolonie apen de trappen op naar het Boeddhistisch tempelcomplex van Swayambunath, bezoek het museum en praat met de monniken die er rondlopen. Ga ook een kijkje nemen naar de Amidevi Buddha Garden aan de voet van de heuvel. Hier staan 3 grote in goud vergulde beelden van reïncarnaties van Boeddha. Nadien richting Boudhanath, het Tibetaans Boeddhistisch hart van de stad met de reuzachtige witte stoepa. Hier kun je trouwens heerlijk lunchen met zicht op de stoepa. Ook de rituele crSadhu in Pashupatinathematies op de oevers van de Bagmati rivier in Pashupatinath zijn een bezoekje waard. De tempel mag je als niet Hindoe niet binnen, maar het domein is groot en er is veel te zien. Hier wordt niet alleen de toekomst voorspelt door Hindu priesters, maar leven ook de heilige Saddhu’s, aanbidders van de God Shiva in de kleine barakjes die op het domein liggen. Tenslotte is het zeker ook een aanrader om de vele straatjes in het oude stadsdeel van Kathmandu door te wandelen: om elke hoek vind je hier een altaar, tempel of stoepa. En als kers op de taart, rijzen plots de gigantische pagoda’s van het Koningsplein voor je op.

Garden of Dreams in KathmanduHeb je enkele dagen in Kathmandu, dan kun je zeker ook de wat minder gekende plekjes opnemen in je reis. Zo is het Baber Mahal complex de moeite waard om te bezichtigen, de neoklassieke tuin van de Garden of Dreams of het oude kloostergebouw in Thamel? Of ga op stap met een lokale gids en ontdek de lekkerste eettentjes, waar de locals niet weg te slaan zijn. Hou je van koken, en van eten, dan is een kookworkshop bij een plaatselijke vrouwen NGO zeker een aanrader! Ook voor creatievelingen is er vanalles te doen: heel wat ambachtslui of lokale Nepalezen leren je graag in een workshop hoe je iets moois maakt!

Kathmandu ligt in de Kathmandu vallei, waar er ook heel veel te zien en te doen is.

Op ontdekking in de Kathmandu vallei

Na enkele dagen in het drukke Kathmandu, sta je te popelen om de rest van het land te verkennen. Maar ga niet meteen naar de andere kant van het land, er is ook in de Kathmandu vallei nog zoveel te zien en te doen!

Als je een cultuurliefhebber bent, ga dan zeker naar de middeleeuwse stad Bhaktapur waar je de pottenbakkers in open lucht aan het werk ziet. Proef hier zeker ook eens de heerlijke yoghurt, deze is gekend in heel Nepal! Ook Patan is een pareltje. Net als Bhaktapur en Kathmandu heeft ook deze stad een prachtig Koningsplein met als topper de Gouden tempel. Ook de straatjes rondom het plein zijn gezellig om door te wandelen: hier en daar zie je metaalbewerkers aan het werk.

Kirtipur

Minder gekend, maar daarom niet minder de moeite waard is Kirtipur. Dit stadje heeft een rijke Newari cultuur en is gebouwd tegen een heuvel. Naast enkele culturele pareltjes, kun je hier ook genieten van een prachtig uitzicht over de vallei! Ook de kleine Newari dorpjes, Khokana en Bungamati waar je de Nepalezen aan het werk ziet met hun dagelijkse activiteiten zijn een bezoekje waard.

En waarom ga je geen kijkje nemen in Changu Narayan? Hier vind je de oudste tempel van Nepal: rondom het hoofdgebouw staan kleinere gebouwen voor de pelgrims.

Je ving ondertussen al enkele glimpsen op van de Himalayas en wil ongetwijfeld langzaam wel wat beter kennis maken met deze gigantische bergketen. In de Kathmandu vallei zijn er meerdere bergstations, dit zijn dorpen gelegen op de heuvels rondom de Kathmandu vallei van waaruit je een mooi zicht hebt op de Himalayas! De bekendste is Nagarkot, maar ook vanuit Dhulikhel, Kakani, Chandragiri en andere locaties kun je de Himalayas goed zien. Het loont om in deze locaties te overnachten.

Namobuddha MonasteryAls je wat meer beweging en minder auto wilt, dan is het ook leuk om van de ene locatie naar de andere te trekken. Je kan hier dan ook leuke dorpjes zoals Panauti, Balthali of Namobuddha, met het grote Boeddhistische klooster in opnemen. Ik deed deze trekking zelf bij mijn eerste reis door Nepal en vond dit super als eerste kennismaking met het land. Je geniet van de natuur, bent actief en ontmoet veel locals in de dorpjes onderweg. Er zijn nog veel meer plekjes te ontdekken in de Kathmandu vallei!

Op weg naar Pokhara

Nadat je de Kathmandu vallei verkende, start je aan een reis doorheen het land. Het gemakkelijkste is om te vertrekken richting Pokhara. Dit is een lange rit van 6 uren, maar onderweg zijn er leuke plekjes waar je even halt kan houden, een klein restaurantje naast de rivier of in het dorpje Malekhanu, waar je kan proeven van de lokale vis. Ongeveer halfweg tussen Kathmandu en Pokhara ligt de Manakama tempel. Deze ligt op een 1300 meter hoge heuvel boven de Trisuli rivier. Met een kabelbaan ga je hier omhoog en op de top heb je een prachtig uitzicht! Je kan hier in de buurt overnachten, maar je kan er ook voor kiezen om deze tempel over te slaan.

Bandipur, a lovely Newari villageEen alternatief om te overnachten is het pittoreske Bandipur. Dit stadje is een van mijn persoonlijke favorieten: je waant je meteen een paar decennia terug in de tijd. Mooie traditionele huizen in de hoofdstraat en het is er verkeersvrij! Daarnaast is er ook in de buurt veel te zien en te doen. Bij ons laatste bezoek hadden we geluk en hadden we een schitterend en helder zicht op de besneeuwde toppen van de Himalayas! Vanuit Bandipur kun je ook gemakkelijk een dagwandeling maken naar het dorpje Ramkot, gekend voor zijn ronde huizen.

Vanuit Bandipur is het nog ongeveer 2,5 uren rijden naar Pokhara. Bij helder weer heb je ook hier een indrukwekkend zicht op de bergen. Ik kan je garanderen, je krijgt niet genoeg van dit zicht

Bijzondere atmosfeer in Pokhara en omgeving

Pokhara zelf ligt vlak naast het Phewa meer en de meeste hotels liggen aan de Lakeside. Wil je wat meer afgelegen logeren, dan zijn er ook mogelijkheden in bvb. Sarangkot. Vanuit Pokhara kun je heel wat verschillende activiteiten ondernemen.

Canyoning near Pokhara

Voor avonturiers is er keuze te over: een mountainbike tour, een dagtour of tweedaagse rafting, roetsjen van een zipflyer, van watervallen glijden tijdens canyoning, een bungee jump boven een rivier of waarom ga je niet paragliden boven het Phewa meer, met zicht op de Himalayas? Een voor een onvergetelijke ervaringen! Wil je het wat minder avontuurlijk, dan kun je ook met een kayak het Phewa meer op en rustig wat peddelen.

Ayaarti ceremony near Phewa LakeOok voor cultuur en natuurliefhebbers is er veel te zien en te doen: je kan met een bootje het meer op en het eilandje met de Tal Barahi tempel bezoeken. Of laat je afzetten aan de overkant en wandel omhoog naar de World Peace Pagoda. Van hieruit heb je trouwens een schitterend uitzicht op Pokhara, het Phewa meer en de bergen! Ga een bezoekje brengen aan een van de grotten en bekijk bij Davis Falls hoe het water denderend in de afgrond verdwijnt. Rond Pokhara zijn er verschillende Tibetaanse vestigingen, waar je kan leren over de geschiedenis van de Tibetaanse vluchtelingen, maar waar je ook een momo kookworkshop kan volgen. Er zijn ook een aantal musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Oh en volg ook zeker even de Aarti ceremonie bij zonsondergang aan de oevers van het meer!

Rupa Lake

De sfeer die rond Pokhara hangt, zorgt ervoor dat je hier gerust een aantal dagen kan spenderen. Wil je trouwens ook meer leren over mediteren, reiki of een yoga cursus volgen, dan zijn er hier verschillende mogelijkheden. Ook nabij Kathmandu zijn er trouwens opties hiervoor!

Heb je het graag wat minder druk, dan zou je er ook voor kunnen opteren om te verblijven bij het Begnas of Rupa meer. Deze locaties zijn perfect als je enkel wat in de natuur wil wandelen en verder vooral rustig wil genieten van de natuurpracht. Nepal heeft geen zee of strand, maar een verblijf in een resort bij een van de meren, is een mooi alternatief.

Onderweg naar het Zuiden

Na Pokhara kun je rustig afzakken naar het Zuiden, meteen door naar Chitwan of met een tussenstop in het dorp Tansen. Hier krijg je een mooie indruk van de Nepalese levensstijl en kan je ook de wevers van de typisch Nepalese Dhaka stof aan het werk zien. Van hieruit kun je ook mooie dagtochten maken naar onder andere Rani Ghat, waar je de restanten van een oud paleis boven de Kali Gandaki rivier kan bewonderen.

Het Zuiden van Nepal

In het Zuiden van Nepal is het klimaat subtropisch en het landschap bestaat uit vlaktes in plaats van heuvels. Dit deel van Nepal wordt vooral bewoond door de Tharu bevolking, die in lemen hutten wonen. Je kan een mooie wandeling door de Tharu dorpjes maken, of opteren om een nacht te slapen bij een Tharu gemeenschap. Je kan hier ook fietsen huren en een mooie tocht maken doorheen de velden!

Lumbini - the life of BuddhaOok Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha ligt vlakbij. Op dit gigantisch domein vind je meer dan 30 Boeddhistische tempels gebouwd door Boeddhistische gemeenschappen van over de wereld. Gebedsvlagjes wapperen er in de wind, monniken bidden er onder de grote pipal boom en pelgrims bezoeken de Maha Devi tempel. Op dit domein kun je gemakkelijk een dagje ronddwalen.

Het meest bezochte park in het Zuiden is het Chitwan National Park. In verschillende dorpen rondom het park zijn er lodges en hotels waar je kan overnachten. Het meest bekende is Sauraha. In enkele lodges hebben ze eigen olifanten, die ketenvrij op het domein rondlopen. Verder kun je te voet, per kano of per jeep het park in. Uiteraard altijd met een gids en met een parkwachter, want je staat liever niet plots oog in oog met een Bengaalse tijger of een grote neushoorn! Ook enkele gemeenschapsbossen rond het park zijn een bezoekje waard. Je kan ook meerdaagse wandeling ondernemen vanuit Chitwan.

Bardia National ParkEen prachtig en ongerepter alternatief voor Chitwan is Bardiya National Park. Dit park is meteen ook het grootste natuurpark van Nepal! Er zijn minder hotels en lodges, maar de activiteiten in het park zijn des te avontuurlijker! Je kan in een rubberen bootje de rustige rivier afvaren, met een jeep het park in of gewoon te voet op jungle safari! Wist je trouwens dat dit vrij uniek is in de wereld, te voet midden de wilde dieren! In Bardiya kun je ook een nachtje in een tentje slapen in het park of in een boomhut in een aangrenzend bos. Wilde dieren houden geen rekening met de grenzen van een national park!

Er zijn ook andere parken waar je naartoe kan, zoals Sukla Phanta National Park of Koshi Tappu Wildlife Reserve. Beide parken zijn niet toeristisch, en daarom wat minder toegankelijk. Maar als het dat is wat je zoekt en je neemt de eenvoudige accommodatie er graag bij, dan is dit zeker een aanrader!

In het Oostelijke Zuiden van het land heb je ook nog een aantal andere niet-toeristische parels. Zo is er de stad Janakpur, die niet alleen gekend is om haar prachtige en kleurrijke tempel, maar ook voor de bijzondere Mithila schilderkunst! Nog verder door naar het Oosten kom je bij de theevelden van Ilam. Je kan hier een meerdaagse wandeling maken in het gebied van de Rode Panda of verblijven bij een theeboer en alles leren over het kweken van thee.

Onderweg naar de Kathmandu vallei

Monastery in PharpingNa een bezoek aan enkele plekken in het Zuiden, keer je langzaam aan terug naar de Kathmandu vallei. Er zijn nog een aantal plekken die ook aan deze kant de moeite zijn. Zo is er Pharping en het kleine dorpje Dollu er net naast. Hier kun je in de natuur wandelen of het dorpje Pharping bezoeken. Boeddhisten van over de hele wereld brengen hier een bezoek aan de Asura of Guru Rinpoche grot, de Vajra Yogini tempel en verblijven er in een van de Boeddhistische kloosters.  Een ander ongekend pareltje is Chitlang, dit kleine dorpje heeft een rijke geschiedenis en ligt aan de oude weg vanuit het Zuiden naar Kathmandu.

En last but not least … de indrukwekkende Himalayas!

En natuurlijk zijn er de Himalayas. Het leuke aan deze bergen is dat ze zo groot zijn, dat er zelfs voor beginners meerdere trails mogelijk zijn! Afhankelijk van de regio waar je wil gaan trekken, vertrek je vanuit Kathmandu richting Pokhara of meteen richting Langtang National Park. Voor verdere gebieden neem je een binnenlandse vlucht.

Khopra ridge trek - prachtig zicht op de HimalayasDe meest gekende trekkingspaden zijn ongetwijfeld Everest Base Camp, Annapurna Base Camp en het Annapurna Circuit. Toch zijn er nog tientallen andere trekkingen die zeker ook de moeite zijn. Overweeg dus om een alternatieve trekking te doen: doordat er minder toeristen zijn, is alles authentieker en je brengt inkomen naar andere gemeenschappen! Het is uiteindelijk toch veel leuker om ‘alleen’ op de paden te lopen in plaats van op een rijtje?

Mocht je helemaal geïnspireerd zijn door onze blogpost, en graag een reisvoorstel op maat ontvangen, neem dan zeker contact met ons op!

You may also like...