Upper Dolpo camping trek

19 Days

De Upper Dolpo trekking brengt je naar een ruige en afgelegen regio in het verre westen van Nepal. Dit mooie Dolpo gebied grenst aan Tibet. Hierdoor is de cultuur sterk beïnvloed door het Tibetaans boeddhisme en oogt een groot deel van het landschap Tibetaans. In het westen van de regio ligt ook het Shey Phoksumdo National Park, met het prachtige turkooisblauwe Phoksumdo meer.

Omdat dit gebied naast afgelegen, ook onderontwikkeld en arm is, is het noodzakelijk om te kamperen en je eigen voedsel mee te nemen. Je overnacht op leuke kampeerplekken, met zicht op de bergen en soms vlakbij een rivier. Het Nepalese team dat met je mee is, maakt tovert elke dag een andere menu op tafel. Als er onderweg lokale producten te vinden zijn, koopt de kok deze en verwerkt hij dit in een heerlijk gerecht.

In deze regio mag je niet zonder Nepalese gids op pad, ben je verplicht om met minimum 2 trekkers op pad te gaan en heb je een speciale toelating van de overheid nodig.

Trekken in de Upper Dolpo is een unieke ervaring. Je wandelt door diepe dalen, langs hoge passen en pieken, geniet van het turkooisblauwe Phoksumdo meer en bezoekt de eeuwenoude Shey Gomba. Dan vergeten we nog de kans om enkele zeldzame wilde dieren – inclusief de ongrijpbare sneeuwluipaard – te zien en kennis te maken met de leefstijl van de lokale nomadenbevolking.

————————————-

Jouw Nepal reis op maat samenstellen?

Laat je inspireren door deze reis. Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen.


Overview

  • Trek met een Nepalees team door een afgelegen, ongerept deel van Nepal
  • Kijk uit naar sporen van het schuchtige sneeuwluipaard in het Shey Poksumdo National Park
  • Bezoek het 800 jaar oude klooster in Shey Gompa en de Heritage in Tsakang
  • Droom weg bij het azuurblauwe Phoksumdo meer

Itinerary

Namaste en hartelijk welkom in Nepal!

Vandaag neem je in de namiddag een vlucht naar Nepalgunj. Omdat de vluchten naar Juphal alleen vroeg in de ochtend gaan, breng je hier één nacht door.

Overnachting in een teahouse/eenvoudig hotel in Nepalgunj

's Morgens vroeg neem je een tweede vlucht die je nog meer de bergen in brengt tot in Juphal.

Na aankomst is het even wachten totdat de gids alles geregeld heeft zodat je met een team en voldoende voedsel met de tenten de bergen in kan. Eens het Nepalese team vertrekkensklaar is en de bagage geladen, vertrekken jullie richting Dunai.

Het is een korte wandeldag vandaag: tussen terrasvelden wandel je ongeveer 3 uren tot je in Dunai aankomt.

Je overnacht in een tweepersoonstent.

Vanuit het centrum van Dunai daal je af tot aan een hangbrug en steek je de Thuli Bheri Khola over. Je wandelt vervolgens op het pad stroomopwaarts. Het pad langs de rivier gaat verschillende keren omhoog en omlaag. Op het einde van dit pad, kom je aan in Sulighat (2282m).

Vanaf dit dorp volg je het pad verder aan de andere kant van de rivier tot in Raktang (2421m), waar je opnieuw de rivier oversteekt. Nog een uur verder steek je opnieuw de rivier over in Shyanta, een winterverblijfplaats voor de bevolking van Ringmo. Nadat je een zijarm van de rivier overstak, gaat het pad verder omhoog, tot in Chhepka (2720m).

Je overnacht in een tweepersoonstent in Chhepka.

Je wandelt vandaag eerst door een okkernotenbos. Nadien steek je de Suli Khola opnieuw over om deze een uurtje later opnieuw over te steken. Het pad loopt verder door een dichtbegroeid bos.

Nadat je een zijarm van de rivier over hebt gestoken, stijgt het pad steil voor ongeveer 380 meter totdat je op een wijds grasplateau aankomt. Het vlakke pad op het plateau duurt maar even, want al gauw daal je opnieuw af naar de rivier.

Je wandelt verder naar Sanduwa (2960m). Vooraleer je in Sanduwa arriveert, steek je nogmaals de rivier over vlakbij de Tapriza Secondary School en de Gompa.
Als je wilt kun je een bezoekje brengen aan de school en eventueel een kleine donatie doen. Vanaf de school wandel je verder over de oever van Phoksumdo Khola rivier.

Na een twintigtal minuten bereik je de kampplaats in Jharina Hotel (3020m).

Je overnacht in een tweepersoonstent in Jharina Hotel.

Het pad klimt lichtjes op de oever van de Phoksumdo Khola, en stijgt verder door een ceder- en pijnboombos. Het is een lange klim die passeert voorbij een andere winterverblijfplaats, Polam (3400m), waar ook de permits opnieuw gecontroleerd worden.

Je blijft klimmen op een slingerend en steil pad tot op een bergrug, waar je kan genieten van een schitterend zicht op het turkooise en kobaltblauwe meer van Phoksumdo en een gigantische waterval (3800m).

Het pad loopt nu verder bergafwaarts door een berkenbos tot aan de heldere bron van de waterval. Nadien stijg je opnieuw lichtjes tot in Ringmo (3640m).

Je overnacht in een tweepersoonstent in Ringmo.

Vandaag neemt de gids je mee op een wandeling rond het prachtige meer. Het Phoksumdo Meer is een beschermd natuurgebied en het is Nepals diepste en tweede grootste meer.

Ringmo is een traditioneel Tibetaans dorp, gelegen op de Zuidelijke oever van het meer. De lokale bevolking maakt er verschillende ambachtelijke producten.

Ongeveer 1,5 km van Ringmo, op de Zuidoostelijke oever van het meer ligt Pal Sentan Thason Chholing Gompa, van de Bon religie. Deze religie is vrij gelijkaardig aan het Tibetaans boeddhisme, met als enige verschil de praktische uitvoering van een aantal rituelen die omgekeerd gebeuren. Zo passeer je bij de Bons een mani muur of chorten langs de linker zijde en wanneer je je rond of in een gompa loopt, loopt je tegenwijzerszin. In het Tibetaans Boeddhisme laat je een mani muur of chorten aan je rechterzijde en loop je rond een gompa in wijzerszin.

Je overnacht in een tweepersoonstent in Ringmo.

Tijd voor één van de meest spectaculaire delen van de trekking! Langs het Westen van het meer wandel je naar de steile rotswanden, die je vervolgens oversteekt via een steil pad. Het pad stijgt het eerste half uur niet zo veel, maar je hebt een schitterend zicht op het dorp en het meer.

Nadat je een klein stroompje overstak, klimt het pad steil tot op 4140 meter. Duimen dat je hier geen karavaan yaks tegen komt!

Vervolgens daalt het pad naar het overstromingsgebied van de Phoksumdo Khola aan het Noordelijke deel van het meer (3630m). Na een half uurtje steek je de rivier over en loop je in pijnbomenbos dat later veranderd in een zilverberkenbos. Wist je dat de bast van de zilverberk vaak gebruikt wordt door Tibetanen om gebeden op te schrijven, die ze dan achterlaten op de bergpassen of bij belangrijke chortens?

Je steekt verschillende keren de rivier over op grote stapstenen om dan te klimmen naar de vallei. Nadien versmalt de vallei opnieuw tot een kloof en wandel je opnieuw langs de rivier. Je komt al gauw aan op de kampeerplaats.

Je overnacht in een tweepersoonstent in Phoksumdo Khola Camp.

Vanuit je kampplaats is het slechts enkele minuten naar het begin van de kloof. Het pad loopt bergopwaarsts in de kloof, waarbij je verschillende keren de rivier oversteekt.

Het geluid van de rivier in de kloof maakt alle conversaties hier onmogelijk, dus samen blijven is de boodschap. De gids houdt een extra oogje in het zeil dat iedereen volgt.

De helling van het pad wordt minder naarmate de kloof breder wordt. Je wandelt verder tot je in een kleine vallei komt. Aan het einde van deze vallei is er een mooie kleine waterval die een geul achterliet (4717m). Je stijgt verder langs een zigzaggend pad naast de waterval. Na ongeveer 100 meter wordt het pad minder steil.

Je stijgt verder naar de hogere delen van de vallei, die langzaam aan breder worden naar een groot bekken (4810m). Je kampeert in dit bekken.

Je overnacht in een tweepersoonstent in Pass Camp.

Op de bergkam boven het bekken ligt de Nangdala La pass, die we vandaag oversteken. Het pad ernaartoe is een pas met losse leistenen en stijgt onverbiddelijk voor 2,5 uur.

Eens op de top van de Nangdala La pass (5350m) zie je een brede vallei die daalt tot aan een stroom, die je bereikt in een uurtje na het oversteken van de pas. Het pad daalt nu langzaam verder in de vallei, waarbij je verschillende keren de stroom oversteekt. In deze vallei grazen veel yaks en schapen.

Een uur en een half later bereik je dan de rode muren van de Shey Gompa (4343m), omringd met mani muren en chortens en gelegen in een groene weide.

Je overnacht in een tentenkamp in Shey Gompa.

Gelegen op de klippen op ongeveer een uur ten Noorden van Shey Gompa, is de Hermitage van Tsakang. In het verleden leefde hier de Lama van Shey, maar de huidige incarnatie van deze lama leeft in Kathmandu. Als je hier de sleutelbewaarder kunt vinden, is het de moeite om de fresco`s binnenin te bezichtigen.

Hier kan je naast de kluizenarij (Hermitage) ook de Gompa van de Kagyupa sekte bezichtigen. Er bestaan vele legendes over de stichter van de Shey Gompa en Tsakang. Tsan-zin Ra Ra leefde in de vroege 17de eeuw en maakte van Dolpo een van de heiligste valleien in Nepal maakte. De lokale bevolking staat erop dat er geen enkel dier gedood wordt in en rond Shey Gompa. Dit verklaart misschien waarom je in deze vallei een grotere kans hebt om blauwe schapen en het sneeuwluipaard te zien.

Je overnacht in een tentenkamp in Shey.

Richting Oosten vanaf de Gompa wandel je de dorre Sephu Khola vallei binnen, waarbij je het pad langs de rivier volgt. Op een bepaald moment ga je een zijvallei in en klim je 2,5 uur op een pad met losse ondergrond tot aan de Sela La bergpas (5095m).

Na de pas daal je af in een smalle vallei en wandel je verder tot in het kleine dorp van Namgung (4360m).

Je overnacht in een tweepersoonstent in Namgung.

Vandaag is het een korte wandeldag, wat ook wel eens fijn is!

Je klimt aan het einde van de vallei over de bergkam, die de oever vormt van de Nagon Khola rivier.

Vervolgens wandel je in Noordwestelijke richting langs de Nagon Khola rivier naarhet administratieve centrum van Upper Dolpo, Saldang (3770m).

Je overnacht in een tweepersoonstent in Saldang.

De Nagon Khola vallei heeft lichtjes glooiende hellingen waarover een gemakkelijk golvend pad loopt. Vestigingen lopen in elkaar over en bieden jullie een mooi zicht op het dagelijkse leven in dit gebied.

Een rustige 3 uur wandelen van Saldang ligt Chagaon (3840m), waar je naast de rivier een kleine Gompa kan bezichtigen. Op de bergkam boven het dorp is er een andere kluizenaars gompa, die zeer populair is bij lokale en Tibetaanse lama`s.

Je overnacht in een tweepersoonstent in Chagaon.

Hoe verder je zuidwaarts wandelt, hoe steiler de valleiwanden worden en hoe woester het terrein wordt. Een afbrokkelend fort staat boven de rivier achter het laatste dorp, Chasip. Het pad stijgt langzaam langs de rivier.

Na een uur en een half wandelen, steek je de rivier over en zie je ook enkele stenen huizen in Rakyo Kharka. Het is mogelijk dat je hier even door het water dient te wandelen, mocht de rivier het pad beschadigd hebben.

Twee uur later kom je aan een grote zijstroom van de rivier, die een eigen vallei heeft. Je wandelt deze Dachung Khola vallei in. Na opnieuw ongeveer twee uur wandelen splitst de rivier opnieuw op. Je steekt de Dachung Khola rivier over en volgt opnieuw het pad dat in de zijvallei loopt.

Je wandelt in deze vallei met steile wanden tot je op een vlak grasveld aankomt. Hier slaan we de tenten op.

Je overnacht in een tweepersoonstent in Dharsuma Dhoban.

Je start met een geleidelijke klim van ongeveer 500 meter tot aan de Jyanta La pas (5220m).
Na het oversteken van de pas daal je af in een grote smalle bergvallei. Op het einde is het drassig, op de oevers van de Jyanta Khola rivier. Je daalt langzaam verder af langs de rivier tot je na een uur en een half een muur met los gruis tegenkomt. Eens je deze muur passeert, daal je minder sterk en steek je de rivier over.

Terwijl de vallei langzaam breder wordt, passeer je verschillende mani muren en chörtens. Een laatste afdaling brengt je tot aan de kampeerplaats vlakbij het dorp Tokyu (4209m).

Je overnacht in een tweepersoonstent in Tokyu.

In de brede, vruchtbare Thakchu vallei liggen verschillende Magar en Bhotia dorpen; Ze liggen dicht bij elkaar en lopen bijna in elkaar over. Deze permanente vestigingen zijn van de hoogste ter wereld, gelegen op een hoogte van 4100 meter. De groene valle is dan ook zeer populair bij Tibetaanse nomaden om hun vee te laten grazen.

Er zijn zowel Boeddhistische als Bon Gompas in deze vallei, al zijn ze niet zo oud als deze in Upper Dolpo.

Het pad loopt vanuit Tokyo doorheen deze vallei en is een aangename wandeling langs dorpelingen die met hun dagelijkse taken bezig zijn. Dho Tarap is het laatste dorp in deze vallei en van daaruit daal je af naar de smaller wordende Tarap Khola vallei waar je verder wandelt tot in Ghyamghar.

Je overnacht in een tentenkamp in Ghyamghar.

De vallei wordt een kloof met een wilde rivier, die je via een brug oversteekt. Je daalt langzaam af naar een splitsing met een zijrivier. Je volgt het pad verder tot in Chhyugar (3440m).

Het pad is uitgesleten uit de rotsen en daalt nu sterker. Het laatste deel is een slingerend, steil pad tot aan de mooie waterval in Laina Odar (3770m).

Het pad daalt de hele tijd verder en plots loopt de Tarap Khola vallei over in de Thuli Bheri Khola vallei. Even verderop is de kampplaats in Laisicap (2775m).

Je overnacht in een tentenkamp in Laisicap.

Na dagen dalen en stijgen op smalle en avontuurlijke paden, is het een opluchting om vandaag op een grotere weg te wandelen langs de Thuli Bheri rivier. Je wandelt vandaag een 5-tal uren.

Er is weinig schaduw op dit deel, dus zonnecreme en voldoende water zijn een must.

Ongeveer een uurtje wandelen van Laisicap, kom je aan de vestiging van Tarakot (2540m), een populaire overwinteringsplaats voor de bevolking van Do Tharap.

Na het dorp wandel je langs de andere oever van de rivier verder tot in Dunai (2140m). Net voor Dunai steek je de rivier weer over.

Je overnacht in een teahouse in Dunai.

Vandaag sta je vroeg op en wandel je naar Juphal, het eindpunt van je trekking.

In Juphal neem je afscheid van het lokale keukenteam en de verantwoordelijke voor de ezeltjes en/of de dragers.

Je neemt hier een binnenlandse vlucht naar Nepalgunj en vervolgens een tweede vlucht naar Kathmandu.

De rest van de dag heb je vrij te besteden in Kathmandu.

Je kan je aanvraag sturen via onderstaand formulier.

Upper Dolpo camping trek
  • April - Oktober (zomer!)
  • 18
  • Juphal / Juphal
  • 5350m - Nagdala Pass
  • Inspannend
  • Standaard hotels / teahouses / tweepersoonstent tijdens de trekking
  • Privé-wagen met chauffeur & binnenlandse vluchten
Nepal Inside Out op TripAdvisor

Zoek