Gokyo Meren trek

12 Days

Deze Gokyo trek naar de Gokyo meren en Gokyo Ri is een mooi alternatief voor de drukkere route naar Everest Base Camp. Je neemt vanaf Namche een zijroute, die je naar de adembenemende Gokyo meren brengt.

De Gokyo regio heeft verschillende felblauwe hooglandmeren en glinsterende gletsjers. Op weg naar de meren van Gokyo passeer je meermaals langs groene weides met grazende yaks. Je beklimt de top van de Gokyo Ri (5350 m) en krijgt er als beloning prachtige panoramische uitzichten op enkele van de hoogste toppen ter wereld. Je ziet onder meer de Mount Everest, de Makalu en de Cho Oyo.

De zes felblauwe Gokyo meren zijn mineraalarme meren, gelegen op een hoogte van 4.700-5.000 meter boven de zeespiegel. Deze meren vormen samen het hoogste zoetwatermerensysteem ter wereld!

Op de terugweg van de Gokyo trek overnacht je in het pittoreske dorpje Khumjung, waar je kennis kan maken met de leefstijl van de lokale Sherpa bevolking.

Wil je toch echt graag iets langer trekken en combineren met Everest Base Camp en Kalapathar, dan is dit uiteraard mogelijk! We hebben ook een mooie trektocht die beide combineert!

————————————-

Jouw Nepal reis op maat samenstellen?

Laat je inspireren door deze reis. Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen.


Overview

 • Genieten van de natuurpracht aan de oevers van zes turkooise, door gletsjers gevoede meren
 • Wandelen langs de Ngozumpa-gletsjer (optioneel), de grootste gletsjer in de Himalayas
 • Vermijd de drukte naar Everest Base Camp, maar geniet van enkele geweldige uitzichten op de Himalayas
 • Beklim de Gokyo Ri (5.357 m) en geniet van een spectaculair uitzicht op de Everest, Lhotse en Cho Oyu.
 • Verblijf in het leuke en authentieke Sherpa dorpje Khumjung

Itinerary

Namaste en van harte welkom in Nepal!

Vandaag start de dag vroeg! Heel vroeg in de morgen ga je samen met je gids naar de luchthaven van Manthali voor de vlucht naar Lukla (2853m). Lukla is de toegangspoort tot de Everest regio en meteen ook het startpunt van jouw trekking naar de prachtige Gokyo meren. Tijdens de vlucht krijg je een voorsmaakje van de pracht van de Himalayas en vang je in de verte al een eerste glimp op van de Mount Everest.

In Lukla ontmoet je je drager en vertrek je richting Phakding (2600m). Dit dorpje ligt langs de hoofdroute richting Namche Bazaar en huisvest enkele propere lodges.

Je overnacht in een teahouse in Phakding

Je wandelen verder omhoog langs de oevers van de Dudh Kosi rivier waarbij je de rivier tweemaal via een hangbrug oversteekt. In het dorpje Monjo begint het Sagarmatha National Park.

Nadien ga je opnieuw over een hoge hangbrug, waar de Dudh Khosi en de Bhote Khosi rivieren samenvloeien. Je klimt bergopwaarts tot in Namche Bazaar. Namche is de Sherpa-hoofdstad van de Everest regio en een drukke marktplaats waar Tibetanen hun handelswaar verkopen. Vanuit Namche heb je zicht op enkele hoge besneeuwde pieken.

Je overnacht in een teahouse in Namche Bazaar.

Om te acclimatiseren aan de hoogte, met lagere hoeveelheid zuurstof, blijf je vandaag een dag langer in Namche.

Om verder te acclimatiseren, wandel je vandaag naar Shangboche (3900m), gelegen op een heuvel. Vanop dit punt heb je een prachtig uitzicht op het hele Everest gebied. Nadat je hier volop van het uitzicht hebt genoten, keer je voor de lunch terug naar Namche. Deze wandeling is ideaal om je lichaam nog verder te laten wennen aan de hoogte.

In Namche bezoek je het Sherpa museum waar je kan leren over de lokale bevolking en de omgeving.

Je overnacht in een teahouse in Namche Bazaar.

Je klimt kort uit Namche en maakt dan een lange pittoreske tocht door de vallei van de Dudh Khosi rivier. Hierbij geniet je van het uitzicht op Ama Dablam, Everest, Lhotse, Thamserku en andere besneeuwde toppen en passeer je mooie stoepa's. Je wandelt door een dennen- en rododendronwoud totdat de route splitst. Vanaf hier neem je een minder drukke route dan deze naar het Everest Base Camp.
Het pad is eerst smal, maar wordt nadien dan breder en iets vlakker nadat je een reeks steile trappen beklom.

Na een paar uur bereik je het dorp Mong, dit is één van de mooiste kleine dorpjes in deze regio. Het is niet alleen prachtig gelegen op de top van een heuvelrug, maar geeft ook een adembenemend zicht op de omliggende omgeving!

Na een lunch in Mong daalt het pad steil naar een rivier. Net voor de rivier klimt het dan weer omhoog. In maart en april kun je hier soms bevroren watervallen zien, echt spectaculair! Ook bloeien dan de rhododendrons in prachtige tinten rood en roze!

Enkele uren na de lunch verlaat je het bos en kom je aan in het schilderachtige dorpje Dole. Het kan hier winderig zijn, maar het uitzicht is er geweldig mooi!

Gisteren kwam je in Dole boven de boomgrens uit. De volgende dagen is het landschap dus kaler en met minder begroeiing. Het pad naar Machhermo is vrij gemakkelijk vergeleken met de vorige dag. Dit geeft je wat ruimte om verder te acclimatiseren.
Het landschap wordt steeds mooier naarmate je stijgt. Boven je uit torent de Cho Oyu, een van de hoogste toppen ter wereld met zijn hoogte van 8188 meter! Dit is meteen dan ook de zesde hoogste berg ter wereld!

Machhermo zelf is niet zo speciaal: het is de locatie die het bijzonder maakt. Het ligt namelijk in een klein vallei, waarboven een besneeuwde piek torent. Net als Dole is ook Machhermo een zomerbestemming voor de Sherpa’s die hier tijdens de moesson hun yaks laten grazen op de groene hellingen.

Je overnacht in een teahouse in Machhermo

Na een korte klim uit Machhermo, heb je vanop een richel een schitterend zicht op de Cholatse (6335 m), de Taboche (6367 m) en de Cho Oyu (8201 m). Nadien klim je geleidelijk aan door een open landschap. In de zomer passeren hier veel yak karavaans.

Naarmate je hoger komt, wordt het pad ruiger en de omgeving dorrer. Je passeert de eerste twee Gokyo meren. Bij mooi weer weerspiegelen de bergen in deze felblauwe meren, wat adembenemend mooi is!

Als je verder wandelt kom je bij het derde Gokyo meer, waar het dorp Gokyo gelegen is. Je blijft de rest van de dag in Gokyo om verder te acclimatiseren.

Je overnacht in een teahouse in Gokyo.

De zes meren rondom Gokyo zijn de bron van de rivier die je volgde vanaf Lukla. Deze meren zijn zowel voor de Hindoes als de Boeddhisten heilige meren.

Het eerste meer dat je tegenkomt is Thonak Tsho (4835m). Vanaf hier wandel je verder naar het vijfde meer Ngozumba Tsho (4980m), gelegen onder de ijzige rotsen van de Cho Oyu.

Op het einde van de moraine is er een uitzichtspunt (5000m), Scoundrel`s Viewpoint, van waar je mooi uitzicht hebt op de Cho Oyu en de Ngozumpa gletsjer. Van hieruit kan je terugkeren, maar als je nog verder wil, kan je doorwandelen tot Ngozumba Ri (5550m), vanwaar je schitterend zicht hebt op de Cho Oyu, het zesde meer en de Everest. Je kan eventueel nog doorwandelen tot het zesde meer: de Gyazumba Tsho (5150m).

Overnachting in een teahouse in Gokyo

Vandaag sta je vroeg op voor de klim naar Gokyo Ri, een kleine berg boven het meer. Het weer is 's morgens vroeg namelijk het helderst. De wandeling is niet zo moeilijk, maar de hoogte maakt het zwaar en je wandelt op een traag tempo.

Het zicht vanop Gokyo Ri maakt de klim dubbel en dik de moeite waard: je bevindt je tussen 4 van de 14 hoogste toppen ter wereld: de Everest (8848m), Lhotse (8516 m), Makalu (8485 m) en Cho Oyu (8118 m). Maar het zicht is veel meer dan het zicht op deze mastodonten! Je hebt een horizon vol besneeuwde toppen en ziet beneden drie van de prachtig blauwe Gokyo Meren en het dorp Gokyo. Ook de Ngozumpa-gletsjer, met zijn lengte van 36 km de grootste in de Himalaya, kun je van hieruit zien!

Na het opnemen van deze onvergetelijke indrukken, daal je opnieuw af naar Gokyo waar je de rest van de dag vertoeft.

Nadien verlaat je Gokyo en ga wandel je naar Phanga.

Overnachting in een teahouse in Phanga.

Je wandelt vandaag vooral naar beneden. Je passeert opnieuw Machhermo en Dole. Je gaat sneller vooruit dan bij de klim.

Khumjung is een dorpje gelegen in de verborgen Khumjung vallei in de Everest regio. Breng er zeker een bezoekje aan het Khumjung klooster. Binnenin staat een groot beeld van de Guru Rinpoche. Dit klooster heeft ook een schedel die volgens hen uit een Yeti komt. Je kunt ook de school bezoeken die is opgericht door Sir Edmund Hillary.

Als je nog energie over hebt, kun je ook het andere Sherpa dorpje in deze vallei, Khundu, bezoeken. Je loopt licht bergopwaarts naar Khunde door aardappelvelden. Daar kun je het Khunde Hospital en het Khunde klooster bezoeken. Het uitzicht van bovenaf op Khunde en Khumjung is geweldig.

Je overnacht in een teahouse in Khumjung.

Na het ontbijt begin je aan je wandeling naar Monjo.

Het pad loopt grotendeels door een alpien bos. Eenmaal voorbij Phortse Thanga gaat het pad steil omhoog naar Mohan Danda. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over Lhotse, Ama Dablam en Thamserku. Als er geen wolken zijn, kun je ook de Mount Everest zien!

Vervolgens wandel je via een gemakkelijker pad over een bergkam naar het jou bekende Namche Bazaar. Je kan hier even pauzeren, maar je vervolgt je weg nadien verder naar beneden.

Je daalt af en steekt de hoge hangbrug over. Je wandelt eens stuk langs de rivier vooraleer je nog een paar hangbruggen oversteekt tot je in Monjo aankomt, waar je vandaag overnacht.

Overnachting in een teahouse in Monjo

Vandaag is de laatste dag van de trekking!

Na een half uurtje stappen en genieten van de omgeving, passeer je Phakding. Ook al keer je terug op je voetstappen, toch zie je de Khumbu vallei bij de afdaling volledig anders!

Vanuit Phakding wandel je nog ongeveer 3 uren vooral je terug in Lukla bent. Vliegen kan enkel `s morgens vroeg, dus je slaapt vandaag in Lukla.

Je overnacht in een teahouse in Lukla.

Het einde van je reis is helaas in zicht. `s Morgens vroeg ga je met een klein propellervliegtuig terug vanuit Lukla naar Manthali (Ramechhap). Deze vlucht duurt ongeveer 20 minuten. Onderweg geniet je nog een laatste maal van een adembenemend zicht op de besneeuwde toppen van de Himalayas.

Vanuit Manthali word je dan met een klein mini-busje terug naar Kathmandu gebracht. De rest van de dag kun je vrij doorbrengen in Kathmandu.

Ben je wat overweldigd door de drukt van de stad? Ga dan een kijkje nemen in de Garden of Dreams, een neo-klassieke tuin in het hartje van Kathmandu!

Wat is inbegrepen?

 • Trekkingsbriefing met je gids
 • Binnenlandse vlucht Manthali - Lukla en Lukla - Manthali
 • 11 nachten in teahouses tijdens de trekking, 11x ontbijt, 11x avondmaal en 11x lunch inbegrepen (drank excl.)
 • Engels sprekende gids tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, transport, verzekering, toegangsgeld Khumbu regio en overnachting)
 • Drager voor je bagage tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, transport, verzekering en overnachting)
 • De noodzakelijke trekkingsdocumenten

Wat is niet inbegrepen?

 • Visumkosten van ca. 30 USD per persoon voor 15 dagen: dit is verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu of op voorhand via het Nepalese consulaat of de Nepalese ambassade
 • Entreegelden bij bezoek aan kloosters of bezienswaardigheden tijdens je trekking en vrije dagen
 • Internationale vliegtickets Nepal: Wij nemen dit bewust niet op in onze prijs. Het is gemakkelijker en goedkoper om dit zelf te boeken. Houd rekening met ongeveer € 600 - € 800 per persoon.
 • Fooiengeld voor chauffeurs, gids, drager etc.: In Nepal is het gebruikelijk een fooi te geven. Voor deze reis is dit ongeveer € 80 per persoon.
 • Persoonlijke uitgaven, zoals check, electriciteit voor opladen batterijen, warme douche, gekookt water,...

Je kan je aanvraag sturen via onderstaand formulier.

Gokyo Meren trek
 • Mid september - december & maart - mei
 • 12
 • Gokyo Ri - 5.357 m
 • Gemiddeld tot inspannend
 • Lukla / Lukla
 • Standaard hotels / teahouses tijdens de trekking
 • Privé-wagen / binnenlandse vluchten / mini-busje
Nepal Inside Out op TripAdvisor

Zoek