Upper Mustang trek

15 Days

De Upper Mustang trek is volgens ons een van de mooiste trekkingen in Nepal. Ten eerste, is de Upper Mustang regio een beschermd gebied en tot 1992 was het verboden gebied voor buitenlandse bezoekers. Bovendien waren ze voor lange tijd van de buitenwereld afgesloten. Daarom is de Tibetaanse cultuur er lang bewaard en ongerept gebleven.

Gelegen in de regenschaduw van het Dhaulagiri-massief bestaat de regio uit ruig, dor land. Dit wordt omgeven door rotsen in allerlei kleuren en indrukwekkende formaties. Verder is het kale landschap bezaaid met nederzettingen van witte huizen, gerstvelden en chörtens versierd met gebedsvlagjes. Deze geven extra kleur aan het landschap.

Nadat je vanuit Pokhara naar Jomsom bent gevlogen, wandel je naar de toegangspoort van de Upper Mustang regio: Kagbeni  Je volgt het pad van de oude karavaanroute waarlangs de bevolking van Mustang Tibetaans zout ruilde voor graan uit de laaglanden.

Het hoogtepunt van de Upper Mustang trek is de hoofdstad van de regio: Lo Manthang. Vanaf de Lo bergpas (3950 m) zie je in de verte de ommuurde middeleeuwse hoofdstad. De witgekalkte muur contrasteert met het kale landschap.

Eens je Lo Manthang binnengaat door de stadspoort, stap je binnen in een andere wereld. Smalle steegjes, verborgen koren, lange muren met prachtige gebedsmolens en eeuwenoude kloosters. En dan de kuddes dieren die ’s middags vanuit de velden naar binnen slenteren om te overnachten.

Nadien wandel je langs een andere route terug: het landschap verandert van groene weides met yaks tot een dorp landschap met rotsen in verschillende tinten. De verschillende landschappen in Upper Mustang in combinatie met de eeuwenoude Tibetaans getinte cultuur, maken deze trekking authentiek en onvergetelijk.

————————————-

Jouw Nepal reis op maat samenstellen?

Laat je inspireren door deze reis. Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen.


Overview

 • Zicht op de ijzige sneeuw wand van de Nilgiri berg en op de imposante Dhaulagiri
 • Terug in de tijd in deze Tibetaans getinte regio, ook wel ‘klein Tibet’ genoemd
 • Op ontdekking in de magische ommuurde stad Lo Manthang
 • Zeer divers landschap en ongelooflijk mooie, authenthieke chörtens, gompa’s en kloosters

Itinerary

Namaste en welkom in Nepal!

Vandaag brengt een privé-wagen met chauffeur je naar Pokhara, het gezellige stadje gelegen aan de oevers van het mooie Phewa meer. Onderweg stop je op een idyllisch plekje langs de rivier om te lunchen (lunch niet inbegrepen).

Na aankomst in Pokhara heb je vrije tijd om op stap te gaan: maak een mooie wandeling langs de oevers van de rivier en volg de Aarti ceremonie met het vuur bij het vallen van het duister.

Overnachting in een standaard hotel in Pokhara.

Samen met je gids neem je een indrukwekkende vlucht langs de Himalayas naar Jomsom. Jomsom is de hoofdstad van het Mustang-district en het startpunt van je trekking.
Na aankomst in Jomsom start je je trekking. Het is een gemakkelijke wandeldag waarbij je spectaculaire zichten hebt op de toppen van de Nilgiri, Dhaulagiri, Tukuche Peak en Dhampus.

Je wandelt tot in Kagbeni (2850m), een typisch Tibetaans dorp en meteen ook de toegangspoort tot Upper Mustang.

Je overnacht in een teahouse in Kagbeni.

Nadat je trekkingsdocumenten nagekeken zijn aan de controlepost, betreed je het beschermde Upper Mustang gebied.

De dag start met een mooie wandeling langs de oevers van de Kali Ghandaki rivier. Op verschillende plaatsen hou je even halt om te genieten van de omgeving en heb je een mooi uitzicht.

Je passeert het dorpje Tangbe met zijn smalle straatjes en witte huizen. Je wandelt langs velden met boekweit en graan en langs appelboomgaarden.

Je trekt verder naar Chhusang en steekt de rivier over. Langs smalle richels wandel je verder tot in Chele.

Je overnacht in een teahouse in Chele.

Vandaag wandel je eerst door steil en droog terrein en door een spectaculaire diepe kloof. Wanneer je op 3540 meter komt, daalt het pad langzaam naar enkele chortens op een bergrug. Je daalt verder naar gemakkelijker pad richting Samar. De Annapurna bergketen, met de gigantische Nilgiri berg, is zichtbaar ver in het zuiden.

Na een klim kom je in Samar. Nadien daal je opnieuw en wandel je door een brede kloof. Het pad loopt over in een andere vallei omgeven door riviertjes en jeneverstruiken. Vervolgens stijg je opnieuw tot op een hoogte van 3800m. Vooraleer je Syanboche (3475m) bereikt, bezichtig je nog de Ramchung grot.

Je overnacht in een teahouse in Syanboche.

Na het ontbijt vervolg je je trekking naar de Yamda La Pass ( 3.850m). Je passeert vandaag langs verschillende chortens en wandelt door charmante dorpjes met Tibetaanse witte huizen. Zo wandel je ook door het gezellige dorpje Ghilling.

Nadien wandel je verder om de Nyi La Pass (4010m) over te steken en daal je verder af naar Ghami (3520m), een klein dorpje beschermd door overhangende rotsen en omringd door grote droge velden.

In de namiddag zie je het dorste deel van Upper Mustang. Dit in combinatie met prachtige ruwe bergzichten in het Oosten en Westen levert schitterende panoramische uitzichten op.

Wanneer het vee voor de nacht naar Ghami terugkeert, wordt het het dorp gevuld met geiten en koeien die doorheen de kleine straatjes naar hun huis terug keren. Een echt spektakel!

Je overnacht in een teahouse in Ghami.

Je start je dag met een wandeling langs een lange Boeddhistische Mani muur.

Het pad brengt je nadien via een langzame daling tot in Charang. Je geniet vandaag van een van de mooiste panorama`s van je trekking: het zicht op de ijswand van de Nilgiri.

Charang (3500m) is een groot dorp, bewoond door de Loba bevolking. Het dorp ligt op de top van de grote Charang Chu Kloof. Tussen de mooie witgeschilderde huizen wapperen gebedsvlagjes. Bomen, velden en huizen worden gescheiden door lage stenen muren.

In het Oosten van het dorp ligt een prachtig, groot klooster vlakbij de kloof van de Kali Ghandaki rivier.

Je overnacht in een teahouse in Charang.

Wat een spannende dag vandaag: je hoofdbestemming van deze trekking komt dichterbij! Je volgt het pad naar Lo Manthang en genieten onderweg van een schitterend zicht op de Nilgiri, de Tilicho, Annapurna I en Bhrikuti.

Het pad daalt eerst tot in de Charang Chu kloof. Je steekt de rivier over en volgt het steile pad omhoog. Je steigt verder tot de winderige Lo Pass op 3850 meter. Vanaf dit punt kijk je in de volledige Lo Mantang vallei.

Tijdens de afdaling naar de verborgen stad van Lo Mantang (3700m) heb je indrukwekkend zicht op de ommuurde stad met daarachter de Tibetaanse bergen.

In Lo Manthang bezoek je de drie authentieke Tibetaanse kloosters en het paleis van de vroegere koning.

Je overnacht in een teahouse in Lo Manthang.

Waar je gisteren na aankomst de stad Lo Manthang al bezocht, maak je vandaag een boeiende dagwandeling rondom Lo Manthang.

De Westelijke vallei van Tingkhar, de site van het zomerpaleis van de Raja`s en de panoramische uitzichten op de bergen zijn het zien waard. Je wandelt naar de dorpen Kimling en Phuwa alsook zie je de Gompa van Namgyal. In de Oostelijke vallei zien we het dorp Chosar, ook bekend voor de typische Gompa. In deze vallei loopt trouwens een eeuwenoude handelsroute naar de hoofdstad van Tibet, Lhasa.

Je overnacht in een teahouse in Lo Manthang.

Vanaf Lo Manthang keer je vandaag via een andere route terug. Je wandelt eerst door de groene yakvelden en steekt de Morang La Pass over 4230 meter. Na de pas verandert het landschap en is het weer dorrer.

Je wandelt langs het authentieke dorp Drakmar (3810m) waar de meer dan 1200 jaar oude imposante Ghar Gompa staat. Guru Rinpoche is de belangrijkste figuur en de Gompa is ook bekend voor de mooie rotsschilderingen. Volgens de legende mag je er zeker van zijn dat wat je wenst bij de Gompa ook werkelijk uitkomt.

Je trekt gestaag verder tot het eindpunt van vandaag in Ghami (3490m).

Je overnacht in een teahouse in Ghami.

Bij de trektocht van vandaag keer je terug op je stappen: je neemt het pad naar beneden dat je in het begin van de trekking omhoog klom. Het is een vrij zware trekkingsdag vandaag omdat je heel wat stukken klimt en twee passen oversteekt.

Voor de lunch steek je de Nyla La Pass (4010 m) over, waarna je naar beneden wandelt tot in Syanboche, waar je luncht.

Na de lunch klim je een uurtje tot de tweede bergpas Vena La (3860m). Vervolgens daal je af naar de rivier en steek je deze over.

Na nog een laatste inspanning van 15 minuten klim je steil omhoog tot in het dorp Samar.

Je overnacht in een teahouse in Samar.

Vandaag leidt het pad je naar Chusang. Het is een aangename wandeling naar beneden tot in Chhusang (3000m).

Onderweg geniet je van de mooie taferelen die het leven op het platteland biedt. Je ziet duidelijk dat de levensstijl en cultuur hier Tibetaans is.

In de late namiddag ga je naar het vestingstadje Tetang (2950m), waar je naar de prachtige zonsondergang kijkt en je een oud klooster bezoekt.

Je overnacht in een teahouse in Chhusang

Na het ontbijt vervolg je je trektocht. Je stijgt eerst steil naar een vlakte waar je rustig wandelt en van de omgeving geniet.

Vervolgens gaat het pad een drietal uren vrij steil omhoog. Na de klim tot hoog boven de vallei, draait het pad plots naar rechts en zie je de Gyu La pas (4077m). Vanop de pas lijken de besneeuwde bergtoppen ongelooflijk dichtbij: de Thorung, de Tilicho, de Annapurna en de Nilgiri. Op de flanken van de bergen liggen besneeuwde gletsjers.

Je steekt de pas over en wandelt via een gemakkelijk pad dat slechts heel lichtjes daalt en stijgt richting Muktinath. Onderweg heb je prachtig zicht op de Dhaulagiri en de Annapurna.
Je passeert een groene vallei en hier en daar staan er huizen langs het pad, wat betekent dat je Muktinath nadert.

Muktinath is een belangrijke pelgrimsplaats voor zowel Boeddhisten als Hindoes. In en rond Muktinath zijn er 108 natuurlijke bronnen die hun oorsprong hebben. Je hierin baden zou geluk brengen. Rond de legendarische eeuwig brandende vlam die uit een rots zou komen werd een kleine tempel gebouwd.

Je overnacht in een teahouse in Muktinath.

Vandaag is de laatste dag van je trektocht. In de vroege ochtendzon kleurt de imposante Dhaulagiri oranje en geel.

Via een hoger gelegen route wandel je van Muktinath naar je eindbestemming in Jomsom. Vanuit de hoogte zie je het dorp Kagbeni. Het laatste deel van de weg wandel je langs de rivier.

De rest van de dag heb je vrij in Jomsom. Relax terwijl je nageniet van de mooie avonturen die je beleefde tijdens je trektocht in de schitterende Upper Mustang regio.

Je overnacht in een teahouse/hotel in Jomsom

Vandaag vlieg je vroeg terug met een binnenlandse vlucht naar Jomsom. Je kan tijdens de vlucht nog genieten van de besneeuwde toppen van de Himalayas.

De rest van de dag heb je vrij in Pokhara. Wil je lekker ontspannen, dan zijn er heel wat mogelijkheden voor massages en spa-behandelingen. Of geniet met een drankje op een terras langs de oevers van het meer.
Wil je nog wat meer actie, dan kun je op stap en een aantal hoogtepunten rond Pokhara bezoeken: de World Peace Pagoda, Davis Falls, Mahadev Guptheswor grot of het International Mountain Museum.

Je overnacht in een standaard hotel in Pokhara.

Het einde van je reis is aangebroken. Vandaag rijd je met een privé-wagen met chauffeur terug naar Kathmandu. Onderweg kun je het Nepalese dagelijkse leven zien. Je stopt voor lunch in een dorpje naast de rivier, waar je de lokale vis kan proeven.

Na aankomst in Kathmandu heb je nog even tijd om wat souvenirs te shoppen of nog wat rond te wandelen.

Wat is inbegrepen?

 • Trekkingsbriefing
 • Transport per privé-wagen met chauffeur van Kathmandu naar Pokhara en van Pokhara naar Kathmandu
 • 2 nachten in standaard hotel in Pokhara, met ontbijt
 • Binnenlandse vlucht van Pokhara naar Jomsom en van Jomsom naar Pokhara, incl. luchthaventransfers
 • 12 nachten in standaard teahouses tijdens de trekking, 12 x ontbijt, 12x avondmaal en 12x lunch inbegrepen (drank excl.)
 • Engels sprekende gids tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachting)
 • Drager voor je bagage tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachting)
 • De noodzakelijke trekkingsdocumenten (o.a. speciale trekkingspermit van 500 USD per persoon voor 10 dagen)

Wat is niet inbegrepen?

 • Visumkosten van ca. 50 USD per persoon voor 30 dagen: dit is verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu of op voorhand via het Nepalese consulaat of de Nepalese ambassade
 • Entreegelden voor bezienswaardigheden tijdens de excursie in Kathmandu, reken hiervoor ca. 20 euro per persoon
 • Entreegelden bij andere culturele bezoeken, zoals bijvoorbeeld kloosters tijdens de trekking: er wordt hier vaak verwacht dat je een kleine donatie doet.
 • Internationale vliegtickets Nepal: Wij nemen dit bewust niet op in onze prijs. Het is gemakkelijker en goedkoper om dit zelf te boeken. Houd rekening met ongeveer € 600 - € 800 per persoon.
 • Fooiengeld voor chauffeurs, gids, drager etc.: In Nepal is het gebruikelijk een fooi te geven. Voor deze reis is dit ongeveer € 85 per persoon.

Je kan je aanvraag sturen via onderstaand formulier.

Upper Mustang trek
 • April - Oktober (zomer)
 • 12
 • Morang La Pass - 4230 meter
 • Gemiddeld tot inspannend
 • Jomsom/Jomsom
 • Standaard hotels / teahouses tijdens de trekking
Nepal Inside Out op TripAdvisor

Zoek