Helambu trek

12 Days

Een trekking in de Helambu vallei is een prachtige trekking ten Noorden van Kathmandu. Helambu is een prachtige regio met hooggelegen dorpen. De Helambu trek is haalbaar voor iedereen die graag wandelt. Bovendien is door de nabijheid van Kathmandu het startpunt van de Helambu trek vlot te bereiken.

Je hebt er tijdens de lente de prachtige gekleurde rhododendrons en je kan er genieten van Tibetaans Boeddhistische elementen. Verder bezoek je de meditatiegrotten in Melamchi en verken je het oudste Boeddhistische klooster van Nepal, in Cherughyang. Onderweg geniet van je mooie panoramische zichten op het Jugal Himal gebergte, met toppen tot 7000 meter.

In deze regio leven vooral Tamang en Sherpa, ook wel Hyolmo genoemd. Wist je dat het woord Helambu is afgeleid van ‘Hyolmo’? De Hyolmo bevolking overleeft voornamelijk door landbouw en veeteelt.

Helambu is beroemd om zijn heerlijke zoete appels. Daarnaast is de hele regio Boeddhistisch en dus heel spiritueel. Dit bedevaartsoord heeft prachtige artistieke Boeddhistische kloosters!

Je overnacht in comfortabele lodges, die dezelfde kwaliteit hebben als in het Annapurna gebied. De eigenaars doen extra inspanningen in deze regio om hun teahouses duurzaam te maken!

————————————-

Jouw Nepal reis op maat samenstellen?

Laat je inspireren door deze reis. Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen.


Overview

 • Geniet in de lente van de prachtige gekleurde rhododendrons (maart/mei)
 • Bezoek de medidatiegrotten in Melamchi
 • Maak kennis met het Tibetaans boeddhisme in de kleine dorpjes
 • Verken het oudste boeddhistische klooster in Nepal in Cherugyang
 • Maak kennis met de lokale Tamang en de Hyolmo (Sherpa) bevolking

Namaste en van harte welkom in Nepal!

Op de luchthaven word je opgewacht door een van onze medewerkers. Hij of zij heeft een bordje bij met ons logo erop. Zo vinden jullie elkaar gemakkelijk bij buitenkomst uit de luchthaven.

Na een hartelijke verwelkoming brengt een prive-chauffeur je per auto naar je accommodatie in Patan. Onze medewerker zal je hier bij vergezellen en je helpen met de check-in in je hotel.

Afhankelijk van je aankomsttijd in Kathmandu, heb je vrije tijd om op pad te gaan. Ontdek het levendige oude deel van Kathmandu zoals de straatjes van Asan. Er zijn genoeg leuke marktjes en kleurrijke tempels en stoepa's.

Tijdens een korte `meet & greet` met Maaike en/of Chuda krijg je nuttige tips en kun je bovendien vragen stellen. Je ontmoet ook je gids voor de komende dagen die je een briefing geeft over de trekking.

Je overnacht in een standaard hotel in Kathmandu.

Vandaag neemt de gids je mee op verkenning in Kathmandu. Kathmandu is een bruisende stad met verschillende mooie werelderfgoedsites.

Op een groene heuvel aan de westelijke kant van Kathmandu ligt het prachtige tempelcomplex van Swayambunath. Onder het toeziend oog van een kolonie apen klim je omhoog. Nadien ga je langs de achterzijde naar beneden en bezoek je het Amideva Buddha Park, met de 3 imposante in goud vergulde Buddha beelden.

Nadien ga je naar het Tibetaans Boeddhistische hart van Kathmandu: Boudhanath. De gigantische witte stoepa lokt vele pelgrims die rond de stoepa wandelen. Je luncht met zicht op de stoepa (lunch niet inbegrepen).

Nadien zak je af naar Pashupatinath. Dit is het heiligdom van de Hindoes, gelegen langs de Bagmati rivier. Naast het volgen van een rituele crematie, kun je hier ook de Saddhu's vinden. Deze gekleurde heilige mannen leven rond de tempel.

Je overnacht in een standaard hotel in Kathmandu.

Samen met je gids en drager vertrek je vandaag per privé-jeep naar het startpunt van je trekking in Thangkure.

Van daaruit vertrek je aan je boeiende trektocht in de Helambu regio.

Je wandelt vandaag over een goed aangelegd pad, vooral omhoog. Sommige stukken klimmen steil. Je berekt na 2 tot 3 uur wandelen je eindpunt voor vandaag: Chipling.

Overnachting in duurzame teahouse in Chipling.

Over stenen trappen stijg en daal je vandaag langzaam. Je passeert eerst het dorp Ghul Bhanjang (2.180 m), waar je kan genieten van het prachtige landschap en de culturele elementen.

Je doet het rustig aan en na een heerlijke lunch, klim je verder omhoog naar ongeveer 2600 meter. Je geniet van mooie uitzichten op enkele toppen van meer dan 6000 meter hoog. Nadien daal je rustig af naar je bestemming voor vandaag, Kutumsang.

Je overnacht in een duurzame teahouse in Kutumsang.

Vandaag bereiken we de ingang van het Langtang National Park. Het pad gaat naar het noorden de Yurin Danda bergrug op en geeft je een mooi uitzicht op de bergtoppen en het omringende landschap. Het pad is een steile, geërodeerde weg, meestal door dennen- en rododendronbossen waar geen permanente nederzettingen zijn.

Vandaag steig je redelijk veel, daarom doe je het rustig aan.

Na de lunch wandel je naar een uitzichtspunt, waar je zicht hebt op de Jugal Himal bergketen, met pieken van meer dan 6000 meter hoog.

Overnachting in een duurzame teahouse in Mangengoth.

Vandaag leidt het pad je naar het hoogste punt van je trekking, Thare Pati.

Je wandelt over een smal pad en steekt een helling over. Het pad stijgt geleidelijk aan door mooie bossen, met prachtige rododendron-, eiken- en andere bomen.

Bij mooi weer word je tijdens je avontuurlijke wandeling van vandaag wordt beloond met een schitterend uitzicht op het Noorden van het Jugal Himal gebergte.

Vanuit Thare Pati heb je een adembenemend uitzicht op de besneeuwde bergen, de Dorje Lakpa, de Gaurishankar, de Langshisa, de Jugal, de Numbur en vele andere.

Overnachting in een duurzame teahouse in Thare Pati.

's Morgens sta je vroeg op en klim je naar een uitzichtspunt, waar je kan genieten van een adembenemende zonsopgang over de Himalayas. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uren.

Na de ochtendwandeling ontbijt je in de lodge. De wandeling van vandaag is een steile afdaling: je daalt vandaag meer dan 1000 meter. Je wandelt door een sprookjesachtig woud met mosachtige bomen en steekt een hangbrug over tot in Melamchigaon.

Breng zeker een bezoek aan de boeddhistische meditatiegrot, die je een mooie inkijk geeft in de invloed van Tibetaans boeddhisme in deze regio. Je kan hier ook een bezoekje brengen aan de school.

Overnachting in een duurzame teahouse in Melamchigaon.

Je daalt vandaagt eerst af naar de hangbrug boven de Melamchi rivier. Hier zie je veel elementen van de Boeddhistische cultuur, die sterk verankerd is in deze regio. Je ziet stoepa's, chörtens en watermolens met gebedscilinders. Deze laatste vinden hun oorsprong in de Bon religie. Je maakt ook kennis met de plaatselijk Sherpa (Hyolmo) cultuur en het dorpsleven.

We bereiken de lodge in Tarke Ghyang na een laatste beklimming. Vanuit het dorp geniet je van een zicht op de heilige berg Ama Yangri. Het dorp Tarke Ghyang werd bijna volledig verwoest door de aardbeving in 2015. Ook het klooster werd zwaar beschadigd. Toch kunnen we even binnen kijken en de grote gebedsmolen met de klok mee draaien.

Overnachting in duurzame teahouse in Tarke Ghyang.

Vandaag is je laatste trekkingsdag in deze boeiende regio.

Je passeert er het dorp Ghangyul waar je vriendelijk verwelkomd wordt en geniet van een lekkere thee. Dit dorp is een organisch dorp: alle fruit en groenten worden er biologisch geteeld.

Net voor je eindpunt in Sermathang, ligt het nieuw gebouwde Tashi Choling klooster. Sermathang is een van de belangrijke culturele en religieuze centra in de Helambu regio.

Overnachting in een duurzame teahouse in Sermathang.

Vandaag rijd je terug naar de Kathmandu vallei per privé-jeep.

Je verblijft een nacht in Namobuddha, een mooi en rustig dorpje. Strek je benen en wandel naar de beroemde Namobuddha stupa in het dorpje. Het is slechts klein, maar het is uiterst belangrijk voor Tibetaanse boeddhisten, want het herdenkt Siddhartha Gautam's daad waarbij hij zijn lichaam aanbood aan een hongerige tijgerin en bijgedragen heeft aan zijn verlichting.

Een korte wandeling boven de stupa is het nieuw gebouwde Tibetaans boeddhistisch klooster op de heuveltop. Het klooster is prachtig gelegen, omgeven door de natuur. Hier kun je monniken ontmoeten, met hen praten en aanwezig zijn bij hun gebedsrituelen.

Je overnacht in een eco-resort in Namobuddha (small cottage).

Je rijdt vandaag eerst naar Bhaktapur, waar de Engels sprekende cultuurgids je opwacht.

Ze neemt je eerst mee door de gezellige straatjes van de best bewaarde middeleeuwse stad van Nepal: Bhaktapur. Je bezoekt er het Koningsplein en ziet er de pottenbakkers aan het werk.

Na de lunch (niet inbegrepen) rijd je door naar Patan, waar je ook overnacht.

Terwijl je het Koningsplein van Patan bezoekt, vertelt de gids honderduit over de drie Koningssteden die tegen elkaar opbouwden om toch maar de mooiste tempels te hebben. De Gouden tempel in Patan is een juweeltje! In Patan zijn er ook steenkappers en metaalsmeden aan het werk.

Je overnacht in een authentiek Newari hotel in Patan.

Day 12 :
Vertrekdag

Het einde van je reis is helaas in zicht. Het hangt van je vluchttijd af of je mogelijk nog tijd hebt om wat souvenirs te scoren of nog wat leuke plekjes te ontdekken.

Minimaal 3 uur voor vertrek van je vlucht, word je opgepikt bij de receptie van je accommodatie. Je chauffeur brengt je naar het vliegveld.

We hopen dat je heel wat mooie herinneringen mee huiswaarts zult nemen!

Wat is inbegrepen?

 • Persoonlijke ontvangst op de luchthaven en privé-transfer naar je hotel. Er gaat een medewerker mee die je helpt met je check-in.
 • Meet & greet met Chuda en/of Maaike.
 • Briefing met de gids die met je mee op trekking gaat.
 • 2 nachten in een standaard hotel in Kathmandu, met ontbijt
 • Dagexcursie met Engels sprekende gids en privé-transport in Kathmandu
 • Transport per privé-vervoer naar het startpunt van de trekking
 • 7 nachten in duurzame teahouses langs de trails, met 7x ontbijt, 7x middagmaal, 7x avondeten (excl. drank)
 • Engels sprekende gids tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachtingen)
 • Drager voor je hoofdbagage tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachtingen)
 • Alle nodige trekkingsdocumenten voor de trekking
 • Transport van eindpunt van de trekking naar Namobuddha
 • 1 nacht in eco-resort in Namobuddha (small cottage), met ontbijt
 • Dagexcursie met Engels sprekende gids en privé-transport in Bhaktapur en Patan
 • 1 nacht in standaard hotel in Patan, met ontbijt
 • Luchthaventransfer voor de vertrekvlucht

Wat is niet inbegrepen?

 • Visumkosten van ca. 30 USD per persoon voor 15 dagen: dit is verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu of op voorhand via het Nepalese consulaat of de Nepalese ambassade
 • Entreegelden, zowel tijdens de excursies als bij een bezoek aan een klooster tijdens de trekking.
 • Internationale vliegtickets Nepal: Wij nemen dit bewust niet op in onze prijs. Het is gemakkelijker en goedkoper om dit zelf te boeken. Houd rekening met ongeveer € 600 - € 800 per persoon.
 • Fooiengeld voor chauffeurs, gids, drager etc.: In Nepal is het gebruikelijk een fooi te geven. Voor deze reis is dit ongeveer € 60 per persoon.

Je kan je aanvraag sturen via onderstaand formulier.

Helambu trek

Trip info

 • Mid september - december & mid februari - mei
 • 7
 • Patibhanyang / Sermathang
 • Tharepati (3650m)
 • Gemakkelijk, 3 - 5 uur wandelen per dag
 • Duurzame teahouses tijdens trekking / standaard hotels in Kathmandu / eco-lodge in Namobuddha
Nepal Inside Out op TripAdvisor

Zoek