Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is een vorm van ondernemen waarbij er bij het genereren van economische prestaties, in alle stappen van de onderneming rekening gehouden met de mensen, de gemeenschap en met de natuur. Dit is een proces, waar continue verder aan gesleuteld wordt.

Nepal Inside Out en haar team streeft naar het aanbieden van duurzame en verantwoorde reizen. Dit houdt in dat we bij al onze reizen de lokale bevolking, cultuur en natuur respecteren. Maar we gaan nog een stapje verder: we brengen echt ook een positieve economische en sociale impact brengen!

We doen dit op verschillende manieren, die elk een klein steentje bijdragen aan het welzijn van de lokale bevolking, de natuur en de economie. Via deze link, vind je alvast meer concreet hoe wij en ook jullie als reizigers kunnen reizen met een grotere positieve impact.

Travelife certified agentschap tot 2025.

Van bij de start van ons bedrijf in 2015 was duurzaamheid een integraal onderdeel van ons bedrijfsplan. Het was voor ons de enige manier hoe we wilden ondernemen in de toeristische sector! Een hele uitdaging waarbij we wel wat ondersteuning konden gebruiken.

Om onze intentie kracht bij te zetten, contacteerden we Travelife, een certificeringsschema voor duurzaam toerisme.  We starten in de laagste stap van het schema en gingen meteen aan de slag. Travelife biedt met haar online platform heel wat ondersteuning op vlak van opleiding en certificering.

Travelife is een certificeringsprogramma in drie fasen voor touroperators en reisagenten: (1) Travelife Engaged; (2) Travelife Partner en (3) Travelife Certified. Wij bevinden ons in fase 3 – Travelife Certified.

Duurzaam ondernemen is een proces, waar je als bedrijf ook verder in groeit. In 2017 behaalden we de tweede stap van de certificering:  Travelife partner. Bij deze stap doe je online rapporteren over alle aspecten van je bedrijf en maak je een actie plan op voor de komende jaren.

Begin 2018 behaalden we trots en sneller dan aanvankelijk gepland ons eerste echte duurzaamheidscertificaat: Nepal Inside Out werd Travelife Certified.  Bij deze stap krijg je na het inleveren van je verslag een externe auditor van Travelife over de vloer. Deze checkt of wat je rapporteert klopt, wat je verdere plannen zijn en adviseert welke aspecten nog verder aangepakt kunnen worden. We slaagden, maar er was wel nog wat werk te doen!

De Travelife Certified award is een erkenning van onze uitmuntendheid op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid. We voldoen aan meer dan 200 criteria met betrekking tot duurzaamheidsmanagement, kantooractiviteiten, samenwerking met leveranciers en communicatie met klanten. Travelife is als certificeringsinstantie formeel erkend door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC), het hoogste wereldwijde orgaan voor duurzaamheid in toerisme, ondersteund door de Verenigde Naties.

Het certificaat vervalt om de 2 jaar, dus dan begint het hele proces opnieuw. In november 2020 kregen we opnieuw een externe audit in ons bedrijf in Kathmandu. Ditmaal slaagden we glansrijk 🙂 en zijn we opnieuw Travelife Certified tot begin 2025.

We zijn ongelooflijk fier om te kunnen zeggen dat we 1 van de weinige bedrijven in Nepal zijn die dit certificaat behaalden en we dus een frontrunner zijn in Nepal op het gebied van duurzaam toerisme. Voor ons stopt het hier zeker niet! We hebben nog veel plannen en ideeën om nog duurzamer te worden.

Inmiddels hebben we ons ook aangesloten bij Tourism Declares Climate Emergency en The Glasgow Declaration, om op deze manier ook ons steentje bij te dragen in het beschermen van ons klimaat.

Ons duurzaamheidsbeleid

Als richtlijn voor de verdere ontwikkeling van ons bedrijf in de duurzame richting, hebben we een duurzaamheidsbeleid opgesteld. Hieronder alvast enkele punten:

We integreren duurzaamheid in het ontwerp van al onze reizen. Daarnaast promoten we duurzaamheid op onze website(s) en op onze sociale media.  Bovendien werken we enkel samen met Westerse partners die dezelfde waarden hebben. Onze partners promoten en implementeren daarom dus ook duurzaam toerisme in hun bedrijf.

​We moedigen onze lokale partners en leveranciers bovendien actief aan om hun diensten op een duurzame manier te verbeteren. Denk aan onze hotelpartners, aanbieders van transport en/of excursies, etc.

We trainen onze medewerkers eerst en vooral om de reizen op een duurzame manier te laten verlopen. Verder zorgen wij ervoor dat zij onze gasten hierin betrekken. We moedigen hen aan om deel te nemen aan opleidingen over dit thema. Deze opleidingen worden georganiseerd door plaatselijke NGO`s. Duurzaamheid vormt een essentieel onderdeel van de interne training. Deze bieden wij daarom tweejaarlijks aan al onze medewerkers aan.

​We creëeren bewustwording omtrent duurzaamheidsthema`s bij onze klanten. Dit wordt gedaan tijdens de opmaak van de reis zowel als door middel van een korte briefing na aankomst in Kathmandu. Via blogs en pagina’s op onze website kunnen onze klanten nog meer te weten komen over dit onderwerp. Ook op de websites van onze partners is hier informatie over te vinden.

​Kortom, wij hebben een beleid wat op duurzaam toerisme gefocust is. Dit is met de bedoeling ernaar te streven alle negatieve effecten op de natuurlijke en sociale omgeving in Nepal te minimaliseren.

Om dit vlot in onze dagelijkse werking te kunnen omzetten, hebben wij dit beleid in een aantal richtlijnen verder uitgewerkt. Mocht je hierin interesse hebben, neem dan zeker een kijkje!

Mocht je vragen hebben over onze aanpak, of meer uitleg willen over een bepaald thema, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen!

Maaike Mainali
maaikemainali@gmail.com
Sustainability Manager
Nepal Inside Out Treks & Tours