Sailung trek – langs de Indigenous People Trail

9 Days

De Sailung trek, waarbij je de Indigenous People Trail volgt, gaat door de ongerepte Dolakha regio gelegen op zes uur rijden van Kathmandu. Dit prachtige district ligt aan de voet van de Himalayas. Je ziet er hardwerkende boeren, terrasvormige rijstvelden, pittoreske dorpjes, heldere rivieren en prachtige uitzichten op de oostelijke  bergtopppen van de Himalayas.

Tijdens je trektocht krijg je een unieke, levendige inkijk in een van de meest diverse culturele gebieden van Nepal. Je maakt in deze regio kennis met minstens zes inheemse gemeenschappen: Sherpa, Newar, Thami, Tamang, Yolmo en Majhis. De Thami en de Majhis vind je enkel in deze regio van Nepal.

Er is weinig toerisme in deze regio. Je komt dus bijna geen andere trekkers tegen. Je overnacht meestal in vrij eenvoudige homestays of gemeenschapslodges.

Tijdens de Sailung trek is het landschap heuvelachtig. Maar de paden zijn gemakkelijk te bewandelen. Bovendien stijg je niet tot grote hoogte. Dit is een ideale tocht voor beginners of families. Ook voor iedereen die sterk geïnteresseerd is in de lokale cultuur en toch de Himalayas van dichtbij wil zien.

————————————-

Jouw Nepal reis op maat samenstellen?

Laat je inspireren door deze reis. Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen.


Overview

 • Prachtig uitzicht op de Himalayas vanuit Sailung: van de Makalu tot de Dhaulagiri
 • Bij helder weer heb je zicht op de Mount Everest en op de Terai laagvlaktes in het Zuiden
 • Unieke inkijk bij minstens 6 inheemse volkeren en hun cultuur
 • Boeiende mix van Hindoeïsme en Boeddhisme waardoor er in elk dorp een Lama en een Sjamaan is
 • Je komt nauwelijks andere trekkers tegen, wat het een heel intense en onvergetelijke trekking maakt.

Itinerary

Namaste en hartelijk welkom in Nepal!

Vandaag vertrek je met je gids en drager per privéjeep naar het beginpunt van je trektocht, Dhunge. Je rijdt erheen via Dhulikhel en dan het dorp Mude. De rit duurt in totaal ongeveer 4,5 uur.

Vandaag is het een korte wandeldag. In Dhunge begin je een korte klim richting Thulo Sailung. Je volgt vervolgens het pad naar beneden, tot je in het Sherpa-dorp Khola Kharka aankomt, waar je vandaag overnacht.

Je overnacht in een community lodge in Khola Kharka.

Vandaag wandel je naar de top van Thulo Sailung te bereiken. Op ca. 3300 meter hoogte biedt Sailung een indrukwekkend uitzicht over Kalinchowk naar de Annapurna, Langtang, Ganesh Himal, Rolwaling, Everest en Kanchenjunga, naar het zuiden zie je de Mahabharata heuvels en de Sun Koshi rivier en meer naar beneden kun je de laagvlaktes van de Terai zelfs zien!

Thulo Sailung wordt door de inheemse Tamangs (de grootste bevolkingsgroep in deze regio) beschouwd als de verblijfplaats van de God van de regio, de Sailung Phoi Sibda Karpo. De chörten op de heuvel van Sailung is de thuisplaats van deze goddelijke beschermer en de Tamang gemeenschap worden aanzien als de 'bewaarders van het land'.

Dit is een heel belangrijke - en voor jou dus boeiende - plaats voor de inheemse bevolking. Net onder de top van Thulo Sailung is Gaurighat grot, beschouwd als een bron van vruchtbaarheid en gezondheid.

Je overnacht in een community lodge in Thulo Sailung.

Bij helder weer geniet je hier van een adembenemende zonsopgang over de Oostelijke Himalayas!

Na het ontbijt volg je het pad bergafwaarts via rhododendrons naar het Tashi Namgyal Choeling Monastery in Raj Veer, dat in 1972 door de Bhutanese Drukpa Kagyu-school werd gebouwd. Jammer genoeg werd dit klooster door de aardbeving van 2015 ernstig beschadigd.

Vanaf het Raj Veer-klooster gaat het pad verder bergafwaarts. Je wandelt niet langer door bossen, maar door groene terrasvormige velden. Onderweg passeer je een Sherpa-dorpje en een Tamang-dorp. Je wandelt onder en langs gebedsvlagjes en naast chörtens en mani-muren.

Het pad gaat verder naar beneden tot je bij de spectaculaire 'Thinghare' waterval komt: het water van de 12 meter hoge waterval stort neer op de rotsen er onder. Na nog een korte klim kom je in de nederzetting Surke, omringd door prachtige terrasvormige velden.

De rest van de dag breng je door in het dorp. Je kan naar het uitzichtspunt van Gaurigaun wandelen of een bezoekje brengen aan de Thami gemeenschap. Deze inheemse gemeenschap toont je graag hun cultuur. Ze zijn maar met 30.000 mensen meer, en het voortbestaan van hun Tibetaans - Burmaanse gemeenschap wordt bedreigd.

Je overnacht in een homestay in Surke.

Je wandelt door de Thami nederzetting voor je de Doramba-vallei oversteekt. Het pad leidt je over een beboste heuvelrug naar de terrasvormige velden van Doramba.

Doramba is een van de grootste Tamang-nederzettingen in Nepal. Wist je dat veel van de Thangka artiesten die je in Boudha aan het werk ziet uit dit dorp afkomstig zijn? De Tamang zijn zeer gastvrij en hebben ook hun eigen taal. Probeer zeker eens een paar zinnetjes!

Je overnacht in een homestay in Doramba.

Je verlaat de Doramba-vallei en wandelt omhoog naar de top van Agleshwari Danda. Hier word je beloond met een adembenemend uitzicht op de Himalayas en de glooiende Mahabhata heuvels eronder. Op deze heuveltop ligt er ook een geheim Hindoeïstische heiligdom!

Je daalt af door een leisteenmijn, vervolgens door dennenbossen tot je in Galpa Bazaar komt. Dit dorp is gelegen op een pas tussen twee valleien en een perfecte plek voor de lunch!

Khandadevi ligt boven op een heuvel op een hoogte van 1977 meter. Het dorp ligt rond een fascinerend Hindoestaans tempelcomplex en wordt omringd door oude stenen muren. De Hindoe tempel is opgedragen aan de Godin Khada Devi.

De omgeving is schilderachtig mooi! Van het glooiende weelderig groene Maharabharat gebergte, tot de besneeuwde toppen van Numburchuili en Gaurishankar in het Noorden en zicht tot op de vlaktes van de Terai in het Zuiden.

Je overnacht in een homestay in Khandadevi.

Bij het verlaten van Khandadevi volg je het pad langs een lange bergkam met aan je ene kant zicht op de subtropische vlaktes van de Terai en aan je andere kant op de besneeuwde Himalaya-pieken. De Nepalese diversiteit ten top!

Het pad loopt op en neer door dichte alpenbossen voor je een ander dal ingaat. Voor je in Dhonghme aankomt, passeer je midden in het bos een enorme rots waarop een tempeltje voor de God Shiva gemaakt is. Dhongme is een oude Yolmo nederzetting, waar vele Lama's wonen. De lokale Lama toont je graag zijn uitgebreide collectie boeddhistische geschriften.

's avonds kun je naar de top van de Sunapati klimmen. De zonsondergang is hier spectaculair. Omdat je je hier bevindt tussen Boeddhistische Chörtens en Hindoestaanse tempels is de ervaring magisch.

Je overnacht in een homestay in Sunapati.

Je geniet 's morgens vroeg van een prachtige zonsopgang.

Na het onbijt daal je vandaag af naar het dorp Lubughat aan de befaamde Sun Koshi rivier. Hier ontmoet je de Majhi gemeenschap, die bekend staan om hun expertise in de visvangst. Je ziet hier de mannen, vrouwen en kinderen in de rivier. Ze gooien herhaaldelijk netten in water in de hoop de passerende vissen te vangen.

Je overnacht in een homestay in Lubughat.

Vandaag is de laatste dag van je trekking. Doorheen velden wandel van van Lubughat naar Thulo Parsel.

Thulo Parsel is een uitgestrekt dorp, met zicht op de bergen en de onderliggende rivier. Er wonen diverse gemeenschappen, de meerderheid Tamang, Brahman en Chhetri's.

Dit is ook het geboortedorp van Chuda en enkele van onze gidsen en dragers!

Je overnacht in een homestay in Thulo Parsel

Het einde van de reis is aangebroken. Na het ontbijt vertrek je met een privé-jeep terug naar Kathmandu. Het eerste deel is een avontuurlijke rit, langs dorpjes en met zicht op de rivier.

Na aankomst in Kathmandu heb je nog wat vrije tijd om deze boeiende stad verder te verkennen.

In Kathmandu zijn er veel duurzame en sociale bedrijfjes: heel wat van hun artikelen zijn prachtige souvenirs. In dit artikel vind je een selectie. Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken.

Wil je graag je stramme spieren ontspannen, ga dan voor een massage naar Seeing Hands, een sociale onderneming waar blinden opgeleid worden tot masseurs en er nadien ook tewerkgesteld.

Heb je nood aan een rustig plekje, ga dan even een kijkje nemen in de Garden of Dreams. Deze neoklassieke historische tuin is een groene oase in het midden van Kathmandu stad.

Wat is inbegrepen?

 • Briefing met je trekkingsgids
 • Rit van Kathmandu naar Dhunge per privé-jeep
 • 8 nachten in community lodges of homestays tijdens de trekking, 8x ontbijt, 8x avondmaal en 8x lunch inbegrepen (drank excl.)
 • Engels sprekende gids tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachting)
 • 1 drager voor je bagage tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachting) - max. 18 kg
 • Transfer van Thulo Parsel naar Kathmandu per privé-wagen

Wat is niet inbegrepen?

 • Visumkosten van ca. 30 USD per persoon voor 15 dagen: dit is verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu of op voorhand via het Nepalese consulaat of de Nepalese ambassade
 • Entreegelden bij bezoek aan kloosters of bezienswaardigheden tijdens je vrije dagen
 • Internationale vliegtickets Nepal: Wij nemen dit bewust niet op in onze prijs. Het is gemakkelijker en goedkoper om dit zelf te boeken. Houd rekening met ongeveer € 600 - € 800 per persoon.
 • Fooiengeld voor chauffeurs, gids, drager etc.: In Nepal is het gebruikelijk een fooi te geven. Voor deze reis is dit ongeveer € 60 per persoon.

Je kan je aanvraag sturen via onderstaand formulier.

Sailung trek – langs de Indigenous People Trail
 • Oktober - mei
 • 8
 • 3146m - Sailung
 • Gemakkelijk tot gemiddeld
 • Dhunge / Thulo Parsel
 • Eenvoudige lodges & homestays
 • Privé-wagen (kan ook per lokale bus)
Nepal Inside Out op TripAdvisor

Zoek