Manaslu trek met de Tsum vallei

22 Days

Deze Manaslu trek met de Tsum vallei is heel geschikt voor liefhebbers van de Boeddhistische cultuur die graag een minder belopen, doch uitdagende trail bewandelen. Tijdens deze trekking geniet je onderweg van groene velden, dichtbegroeide bossen en heldere bergrivieren.  Natuurlijk zie je ook de besneeuwde bergtoppen van de Himalayas, waaronder de achtste hoge berg ter wereld, de Manaslu (8156m) en de Ganesh Himal.

Voor je in de Tsum-vallei bent, wandel je een deel van in het Manaslu circuit. Vanuit Arughat trek je langs avontuurlijke paden langzaam omhoog. Nadien trek je tijdens deze Manaslu trek ook nog de Tsum Vallei binnen en wandel je langs oude dorpjes die heel Tibetaans aanvoelen.

De Tsum Vallei wordt ook wel de verborgen vallei van het geluk genoemd. Dit is een zijvallei van in de Manaslu regio. ‘Tsum’ is afgeleid van het Tibetaanse woord ‘Tsombo’, wat levendig betekent. In het verleden was de Tsum vallei geografisch en cultureel een apart gebied. Deze vallei is zo ongerept, dat het nog veel intacte religieuze en archeologische overblijfselen heeft. Daarom vind je er dan ook veel eeuwenoude Boeddhistische kloosters, chörtens en stoepa’s.

De bewoners van de Tsum vallei heten ook wel de Tsumba’s. Een leuk weetje is dat veel van de zogenaamde waarnemingen of ontmoetingen met de ‘Yeti’, afkomstig zijn uit deze regio. De Tsumba’s kennen nog steeds polyandrie systeem. Daarnaast hebben ze een heel unieke cultuur met eigen tradities en een eigen taal. Kleurrijke, lokale festivals die hier worden gevierd zijn onder andere Lhosar, Dhacyhang, Saka Dawa en Faning.

Deze regio is dus doordrenkt met Tibetaanse elementen. Eens je in Ranchen Gompa bent, kijk je zelfs helemaal tot in Tibet! Deze Manaslu trekking met de prachtige Tsum vallei is een van de mooiste en meest authentieke regio’s in Nepal!

————————————-

Jouw Nepal reis op maat samenstellen?

Laat je inspireren door deze reis. Je kunt de reis helemaal laten aanpassen naar je eigen wensen.


Overview

  • Doorkruis de magische Tsum vallei met haar eeuwenoude Boeddhistische kloosters en cultuur
  • Wandel naar het Basiskamp van de Ganesh Himal
  • Kijk vanop Rui La tot op het Tibetaanse hoogplateau
  • Geniet van een prachtig uitzicht op de achtste hoogste berg ter wereld, de Manaslu.
  • Langs tropische bossen, over hangbruggen naar pittoreske dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan

Itinerary

Namaste en hartelijk welkom in Nepal!

Vandaag rijd je in westelijke richting over de snelweg tussen Kathmandu en Pokhara. Je draait richting het dorp Dhading en rijdt verder langs kleine dorpjes, groene terrasvelden en begroeide hellingen.

De weg veranderd in een hobbelig, onverharde weg en je passeert Arughat. Vanaf hier begin je ook de bergen goed te zien: de Annapurna, de Ganesh Himal, de Langtang Himal en natuurlijk ook de Manaslu!

Tegen de avond kom je aan in Soti Khola, gelegen op de oevers van de Bhuri Gandaki rivier.

Je overnacht in een teahouse in Soti Khola.

Na het ontbijt in Soti Khola start je je trektocht! Het landschap vandaag al heel gevarieerd: je wandelt op en neer door bossen, langs rijstvelden, rotsrichels, razende rivieren en kletterend watervallen.

Je steekt vandaag eerst een brug over en wandelt door een dichtbegroeid bos. Nadien klim je op een bergkam boven de woeste Budhi Gandaki rivier. Wist je dat deze rivier verbonden is met het Tibetaanse hoogland?

Via een rotsachtig pad kom je in Khursane. Je volgt een heel avontuurlijk pad waarbij je langs twee watervallen op een steil pad aan de zijkant van een klif wandelt. Je daalt af verder langs de rijstvelden tot je in het Gurung dorp Labubesi arriveert.

Je klimt hier langs rotsen tot in de vallei, de rivier stroomt hier wat kalmer en de vallei wordt weidser. Je daalt af naar de oevers van de rivier en loopt vervolgens op een zijrichel. Je wandelt verder naar de rivier en steekt nog een laatste hangbrug over vooraleer je in Machha Khola aankomt.

Je overnacht in een teahouse in Machha Khola.

Na het ontbijt start je met je wandeling. Je volgt eerst de kloof en wandelt stroomopwaarts naast de rivier. Het pad begint smal en gaat op en neer. Je steekt uiteinde de rivier Thora Khola over en bereikt Khorlabesi. Nog wat verder kom je in Tatopani, waar er een natuurlijke warmwaterbron is. Neem hier even een korte pauze!

Je klimt omhoog over een heuvelrug en steekt via een hangbrug de Budhi Gandaki rivier over. Je klimt via een trap over een heuvelrug naar Dobhan. Je gaat hier de Manaslu Conservation Area binnen! Nadien steek je opnieuw een hangbrug over, ditmaal over de Yaru Khola rivier. Je klimt opnieuw op een stenen pad en daalt dan weer af tot aan de rivier. Nadien klim je via de stenen trappen tot in Tharo Bharyang. Dit is het leefgebied van de Langurapen, dus kijk even omhoog in de bomen en je ziet ze ongetwijfeld rondhangen.

Je vervolgt je pad over de westelijke oever van de Bhudi Ghandaki rivier. Je klimt over een bergkam en trekt verder langs de rivier. Uiteindelijk maak je nog een laatste klim en kome je aan in het dorp Jagat. Jagat is een pittoresk dorpje met kleine geplaveide straatjes.

Je overnacht in een teahouse in Jagat.

Vandaag wandel je over verschillende hangbruggen! Je wandelt rustig omhoog langs prachtige watervallen. Je passeert het dorp Philim, gelegen in een mooi weids landschap.

Van daaruit klim je langs het pad weer omhoog en splitst zich af naar de Tsum Vallei. De imposante Ganesh Himal en Shringi Himal tonen zich onderweg. We eindigen onze dag vandaag in Lokpa, dat boven het pad ligt en omgeven wordt door gerstvelden.

Je overnacht in een teahouse in Lokpa.

Je wandelt ongeveer een uur langs de rivier tot je bij een splitsing van de rivier komt. Je neemt het linker pad en steekt de hangbrug over. Hier wandel je de Tsum vallei binnen. Je steekt vandaag nog twee andere hangbruggen over. Bij een heldere dag zie je de besneeuwde toppen van de Baudha Himal (6672m) en Ganesh Himal VI.

Het pad loopt door een kloof met hoge dennenbomen en groene graslanden rond de bergkant. Na een laatste steile klim kom je aan in Chumling. Chumling wordt ook wel `lager Tsum` genoemd. De rest van de dag kun je hier genieten van de mooie omgeving. Je kan hier ook enkele kleine kloosters bezoeken.

Je overnacht in een teahouse in Chumling.

We vervolgen onze tocht door de vallei naar Dumje, waar we stoppen voor de middagmiddag. In het Zuidoosten loopt een pad waar je een spectaculair uitzicht op de toppen Baudha en Himalchuli.

Chhokangparo maakt deel uit van Upper Tsum. Dit dorp is gelegen op een vlakte en bestaat uit de nederzettingen Chhekam en Paro. In deze regio is er polyandrie in sommige gezinnen.

Je overnacht in een teahouse in Chhokangparo.

Je wandelt voorbij het dorpje Lamagaon. Nadien klim je verder omhoog naar de grot van Milarepa. Je wandelt verder en steekt de Shiar rivier over.

Je passeert de dorpjes Phurbe, Pangdun en Chhule. Na dit laatste dorp wandel je omhoog langs de rivier en steek je een brug over waarna je in Nile arriveert.

Je overnacht in een teahouse in Nile.

We zijn nu niet ver meer verwijderd van de grens met Tibet. We trekken vandaag verder naar Mu en passeren hier mooie landschappen die je het gevoel geven dat je in Tibet bent. Je wandelt langs de Westelijke kant van de vallei en klimt vervolgens naar het meest afgelegen deel van de vallei, Mu. Je overnacht in Mu.

Mu Gompa is gelegen op de top van een uitloper. De omgeving is adembenemend met zicht op de besneeuwde toppen. Het klooster ligt heel geisoleerd, de volgende nederzetting ligt op enkele uren wandelen.

Heb je nog veel energie over en wil je graag nog wat meer wandelen, dan kan je vandaag nog wandelen (ongeveer 2 tot 3 uren) naar de Dephyudonma Gompa. Dit klooster is een van de oudste in de regio en van groot belang voor het boeddhisme. Nadien wandel je terug naar Mu.

Je overnacht in een teahouse in Mu.

Je keert terug door de vallei naar Chhule en trekt verder naar Phurbe. Je wandelt op de Oostelijke oever van de Siyar Khola rivier en steekt de met keien bedekte vlaktes over naar Rachen Gompa (3240m).

Dankzij dit nonnenklooster kunnen de meisjes uit dit gebied ook onderwijs genieten. Het klooster ligt in de vallei van de Shiar, in de ruige bergen tussen Tibet en Nepal.

Wist je trouwens dat in het Tsumgebied alle families minstens 1 familielid hebben die non of monnik is?

Je overnacht in een teahouse in Rachen Gompa.

Je wandelt een brug over en wandelt naar beneden tot in Gho (2485m). Je wandelt voorbij een kleine witte gompa en steekt nadien een houten brug over. Je passeert Dhumje (2460m) en volgt het pad omhoog verder.

Na een steile klim door dennen & rhododendronbossen wandel je naar een mooie mani-muur met gebedsvlagjes. Je volgt het verder bergopwaarts en komt via een zigzagklim door een bos met zilveren dennen aan bij Gumba Lungdang (3200m).

In dit klooster leven een 40-tal nonnen. Het uitzicht op de bergen vanuit deze locatie is adembenemend.

Je overnacht in een teahouse in Gumpa Lungdang.

Je volgt vandaag een minder bereisd pad. Door de hoogte kan het lopen moeilijker zijn, maar de dichte bossen en de geweldige uitzichten maken het goed. Je loopt weer door rododendronbossen en pijnbomen. Af en toe steek je de rivier over op een houten brug.

Het duurt ongeveer 4 uur om het Ganesh Himal Base Camp (4200m) te bereiken. Je keert op tijd terug naar Gumba Lungdang voor de avondpuja (gebedsceremonie).

Je overnacht in een teahouse in Gumpa Lungdang.

Je start vroeg vandaag en start met een afdaling naar Dumje. Je steekt een brug over en wandelt door een mooi bos. Voor je in Ripchet (2240m) arriveert, steek je nog een aantal diepe klove over via nieuwe bruggen.

In deze hooggelegen vruchtbare vallei wordt gerst en boekweit geteeld en staan er chortens in de velden, omringd door dennenbomen.

Je overnacht in een teahouse in Ripchet.

Vandaag verlaat je de magische Tsumvallei met haar ongelooflijk gastvrije bevolking.

Na het oversteken van de Budi Ghandaki rivier, neem je een laatste kijkje in de Tsum vallei, die je vandaag verlaat. Je volgt het pad door een smalle kloof, het pad gaat op en neer. Je steekt de rivier een paar keer over via een hangbrug tot aan Sirdibas (1860m).

Je loopt door bamboebossen naar Deng (1800m), dat bewoond wordt door de boeddhistische Gurung bevolking.

Je overnacht in een teahouse in Deng.

Na het ontbijt steek je de Budhi Gandaki rivier over en klim je naar de brug. Je klimt verder door tot je aansluit op het pad naar Bhi. Je wandelt naar het westen van de vallei door dichte bossen met diverse vegetatie. Je passeert enkele pittoreske dorpjes waar inheemse gemeenschappen leven. In de verte vang je een glimps op van de besneeuwde toppen van de Himalayas.

Je wandelt door het dorpje Prok. Een prachitige locatie om even te pauzeren, met zicht op de besneeuwde top van de Siringi Himal. Vandaag steek je verschillende keren de Budhi Gandaki rivier over. Je komt ook een aantal mooie Boeddhistische gompa’s tegen. Het pad loopt door een dicht bos verder naast de rivier tot je aan een smalle kloof komt.

Je klimt nog een laatste keer steil omhoog tot je in Namrung aankomt. Het was een mooie wandeldag vandaag, waar je volop kon genieten van de natuurpracht die de Manaslu Conservation Area te bieden heeft.

Je overnacht in een teahouse in Namrung.

Vanuit Namrung geniet je nog van een mooi uitzicht op de Ganesh Himal, de Siring en ook de Himal Chuli in het zuiden. Je klimt eerst langzaam en wandelt door de bossen tot het dorpje Lihi. Nadat je hier de authentieke stoepa’s bewonderd hebt, daal je op het pad door een zijdal van de Simnang Himal.

Je stijgt langzaam aan boven de boomgrens en het landschap verandert van weelderig groen naar bruin en grijse tinten dat prachtig contrasteert met de blauwe hemel. Je passert verschillende dorpjes. Eerst wandel je door Sho, vervolgens door het dorpje Lho. In het pittoreske Lho heb je een prachtig zicht op de Manaslu en kun je op de top van de heuvel het bekende Ribung Gompa verkennen. Het volgende dorp dat je vandaag tegenkomt is het al even authentieke Shyala en het uitzicht is er spectaculair! Links zie je hoge bergen waaronder de Himal Chuli en de Ngadi Chuli, rechts andere toppen waaronder de Ganesh Himal en als je rechtdoor kijkt is er indrukwekkende Manaslu en grote gletsjers.

Nadat je genoten hebt van dit adembenemende uitzicht, klim je verder naar Sama Gaon.

Je overnacht in een teahouse in Sama Gaon.

Vandaag heb je een extra dag, om je lichaam te laten acclimatiseren aan de hoogte. Je kan er ofwel voor kiezen om het rustig aan te doen en in Sama Gaon te rusten ofwel maak je een mooie dagwandeling.

Een dagwandeling naar het basiskamp van de Manaslu (4800m) een aanrader. Je wandelt ongeveer 5 uren naar het basiskamp en ongeveer 3 uren naar beneden. Het basiskamp van de Manaslu is het eerste van een reeks kampen die gebruikt worden voor de klimexpedities naar de top van de Manaslu. Tijdens het klimseizoen is het basiskamp volgepakt met tenten, uitrusting, gidsen, dragers en expeditieleden die ofwel bezorgd zijn voor de beklimming, ofwel uitgeput zijn na een klim. Wist je trouwens dat de Manaslu met 8.163 meter boven de zeespiegel de achtste hoogste berg ter wereld is!

Een alternatieve dagwandeling brengt je naar de oude Pungyen Gompa (4070m). Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de Manaslu en de omgeving. De inspanning dus zeker waard! De dagtocht vertrekt langs een zijpad van de trail tussen Shyala en Samagaon. Vanaf het begin van het zijpad bereik je na ongeveer een uurtje tot groene weides waar de yaks grazen. Na nog een anderhalf uur wandelen, bereik je de Gompa. Deze ligt aan het einde van een uitgestrekt grasplateau dat wordt omringd door een dramatisch berglandschap. De Gompa heeft een kleine gebedshal en enkele in de berg gebouwde slaapzalen voor de monniken.

Je overnacht in een teahouse in Sama Gaon

Wederom een makkelijke en korte trekkingdag, waarbij je alle tijd hebt om rustig aan de hoogte te wennen.

Je wandelt naar het met ijs bedekte Birendra Tal meer (3450m) bij de Manaslu gletsjer. Het is een rustige wandeling door weilanden met grazende yaks. Je loopt door een brede vallei langs lange mani-muren. Eens je de boomgrens bereikt, zie je alleen wat jeneverbesstruiken.
Je klimt naar een bergrug en daalt weer af naar de Budi Gandaki rivier die je via een houten brug oversteekt.

Even verder stijg je opnieuw tot je in het dorpje Samdo aankomt. Dit pittoreske dorpje is een echt yakdorp: er zijn hier meer yaks dan mensen.

Na de lunch kun je nog een mooie wandeling maken naar een zijdal en naar de top van de Samdo-piek. Breng zeker een jas mee tegen de koude wind in, want 's middags staat er vaak een koude wind.

Je overnacht in een teahouse in Samdo.

Vandaag heb je een acclimatisatiedag in Samdo.

Een wandeling naar Rui La is een geweldige dagtocht die je helpt om verder te acclimatiseren. Rui La is een bergpas op 4.998 meter en ligt op de grens tussen Tibet en Nepal.

Deze route is een veel gebruikte en eeuwenoude route naar Tibet. Vanuit Samdo duurt het ongeveer een vijftal uren om in Rui La te komen. Je wandelt naar het Noorden en volgt de Athahra Saya Khola rivier. Je volgt de rivier tot deze naar het westen gaat en het pad omhoog loopt richting oosten.

Je geniet onderweg van een prachtig berglandschap en passeert kleurrijke yakkaravaans die uit Tibet komen met verse goederen.

Je overnacht in een teahouse in Samdo.

Je verlaat Samdo en volgt een breed pad dat afdaalt naar de vernauwde Budhi Gandaki op 3850m.

Je passeert het pad dat naar Tibet gaat en gaat verder met lopen. In het voorjaar kun je marmotten zien, in november zijn ze verborgen voor hun winterslaap. Over een smal pad steek je twee ravijnen over en loop je verder tot je in Dharamsala komt.

Vroeger kwamen kooplieden uit Namche Bazar op weg naar Tibet door dit gebied om handel te drijven en misschien herinneren sommige van de verspreide stenen schuilplaatsen die u passeert aan dit verleden. Tegenwoordig is er geen markt meer in Dharmasala.

Dharmasala (4480 m) is nu een seizoensdorp. Het uitzicht is verbazingwekkend. Een grote kudde blauwe schapen loopt op de met stuifmeel bedekte heuvels. Sneeuwluipaarden leven in deze regio, als je geluk hebt vind je wat voetafdrukken in de sneeuw. De dieren zelf zijn erg schuw, dus de kans dat ze één van hen zien is erg klein.

Je overnacht in een teahouse in Dharmasala.

Je vertrekt heel vroeg in de ochtend om de zware bergwinden te vermijden die in de middag beginnen en na de middag zo krachtig zijn dat ze gevaarlijk zijn.

Vanaf Dharmasala is het een moeilijke en inspannende klim naar de gletsjermeren vlak voor de Larkya La pas.

Het prachtige uitzicht vanaf de pas maakt de klim zeker de moeite waard. Je hebt uitzicht op de Himlung Himal, Kangurru en Annapurna ll.

Na het oversteken van de pas loopt u verder op grote hoogte totdat het pad snel daalt voor een steile afdaling naar de vlakte van Bhimtang.

Je overnacht in een teahouse in Bhimtang.

Je begint de laatste dag van je tocht naar het zuiden en steekt de Bhimthang gletsjer over. Je loopt nadien over een richel in een prachtig bos.

In het voorjaar zijn de verschillende tinten van de rhododendrons adembenemend mooi! De kleuren contrasteren mooi met de grote pijnbomen en het zich wordt afgewisseld met prachtige uitzichten op de Manaslu.

Je daalt steil af naar de oever van de Dudh Khola en passeert op een open plek in het bos de vestiging Hompuk (3420m). Vervolgens wandel je langs de rivier naar Karche (2700 m). Je klimt dan over een heuvelrug naar Gho (2560m), het eerste echte dorp dat je tegenkomt sinds Samdo.

De vallei wordt landelijker en je loopt langs verschillende velden en bossen naar Tilije (2300m). Nadat je opnieuw de Dudh Khola rivier over steekt, daal je steil af door struiken naar de Marsyangdi vallei. Daarna steekt je de rivier weer over in Thonje (1900 m), steig je omhoog en steek je de Marsyangdi Khola over via een lange hangbrug.
Iets verderop kom je aan in Dharapani (1860m).

Je overnacht in een teahouse in Dharapani.

Het einde van de reis is aangebroken. Samen met je gids en drager ga je in een privé-jeep naar Kathmandu. Deze avontuurlijke rit duurt de hele dag. Je komt dus pas in de late namiddag/avond aan in Kathmandu.

Je hebt nog wat vrije tijd om in Thamel de vele winkeltjes waar je leuke souveniertjes op de kop kan tikken. In Nepal zijn er veel ambachtlui die hier hun handgemaakte goederen verkopen.

Wil je graag je stramme spieren ontspannen, ga dan voor een massage in vb. Seeing Hands, een sociale onderneming waar blinden opgeleid worden tot masseurs.

Wat is inbegrepen?

  • Trekkingsbriefing met je gids
  • Rit van Kathmandu naar Soti Khola per privé-jeep
  • 21 nachten in teahouses of homestays tijdens de trekking, 21x ontbijt, 21x avondmaal en 21x lunch inbegrepen (drank excl.)
  • Engels sprekende gids tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, transport, verzekering en overnachting)
  • Drager voor je bagage tijdens de trekking (zijn loon, maaltijden, verzekering en overnachting) - 1 drager per 2 personen - max. 18 kg
  • De noodzakelijke trekkingsdocumenten
  • Rit van Dharapani naar Kathmandu per privé-jeep
  • Alle lokale belastingen
  • 24/7 ondersteuning ter plaatse

Wat is niet inbegrepen?

  • Visumkosten van ca. 30 USD per persoon voor 15 dagen: dit is verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu of op voorhand via het Nepalese consulaat of de Nepalese ambassade
  • Entreegelden bij bezoek aan kloosters of bezienswaardigheden tijdens je vrije dagen
  • Internationale vliegtickets Nepal: Wij nemen dit bewust niet op in onze prijs. Het is gemakkelijker en goedkoper om dit zelf te boeken. Houd rekening met ongeveer € 600 - € 800 per persoon.
  • Fooiengeld voor chauffeurs, gids, drager etc.: In Nepal is het gebruikelijk een fooi te geven. Voor deze reis is dit ongeveer € 100 per persoon.

Je kan je aanvraag sturen via onderstaand formulier.

Manaslu trek met de Tsum vallei
  • Mid september - december & maart - mei
  • 22
  • Soti Khola / Dharapani
  • Larkya La - 5106m
  • Gemiddeld tot inspannend
  • Teahouses & homestays tijdens de trekking
  • Privé-transport
Nepal Inside Out op TripAdvisor

Zoek