Waarom kiezen voor het verblijven in een duurzaam hotel?

Tijdens het samenstellen van je vakantie heb je heel wat mogelijkheden waar je kan verblijven. Van luxe 5-sterren hotels met alles erop en eraan, tot kleinschalige hostels en homestays. Een aantal van de hotels waar wij mee samenwerken, focussen sterk op duurzaamheid. Maar wat maakt deze zo bijzonder en waarom zou je specifiek voor een duurzaam hotel kiezen? Daar kom je achter door deze blog te lezen. Hierin vind je enkele van deze pareltjes die wij als duurzaam bedrijf graag willen promoten.

Sapana Village Lodge

Sapana Village Lodge is een mooie lodge gevestigd in Chitwan National Park. Het hotel staat bekend om zijn Chitwan Park safari’s, avonturen, comfort en zijn authentieke Tharu decoraties ontworpen door de lokale bevolking. Ook hebben ze een non-profit organisatie opgericht genaamd Sapana village Social Impact. De visie van SVSI is dat ieder mens en zijn gemeenschap de basisbehoeften verdienen om te leven, gerespecteerd worden en verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun toekomst en welzijn. Hun missie is de gemeenschappen ondersteunen bij kwaliteitsonderwijs, gezondheid, gelijkheid, levensonderhoud en milieubehoud, samen met de gemeenschap. Ben je nieuwsgierig naar de projecten waar ze mee bezig zijn? Neem dan een kijkje op hun website.

Sapana Village Lodge vindt het dus erg belangrijk om duurzaam te werk te gaan. Zo maken ze gebruik van zonne-energie. Het restaurant biedt gezond organisch eten aan met ingrediënten uit eigen tuin. Ook geven ze om dierenwelzijn. Sapana Village Lodge verzorgt een 5-tal geredde olifanten die kettingvrij naast de lodge verblijven, waardoor je als bezoekers tussen de olifanten eet en slaapt. De olifantenverzorgers, ook wel mahouts genoemd, zeggen absoluut “nee” tegen olifanten ritjes voor toeristen. Wel kun je de olifanten een bad geven, eten geven en een respectvolle wandeling met ze maken.

Traditional comfort – A boutique hotel

Traditional Comfort is een boetiek hotel gevestigd op 15 minuten wandelen van de toeristische wijk van Kathmandu, Thamel. Ze zijn, net als Nepal Inside Out, door Travelife gecertificeerd. Ze geloven in de kracht van duurzaam toerisme.

Bij de eerste stap die je binnenzet in het hotel, merk je meteen dat het hotel zich richt op de klantervaring. Dit doen ze door duurzaam te werk te gaan wat terug te vinden is in de aankleding en ontwerp van het hotel.

In het interieur zijn oude kenmerken en tradities terug te vinden zoals de donkerhouten balken in de lobby, de decoratieve tegelwerken in de badkamers, schuine ankhi-jhyal ramen en schilderingen van het lokale leven op de muren. Dit hebben ze kunnen realiseren door het inzetten van lokale ambachtslieden voor het ontwerp en de bouw van het hotel. Ook maken ze gebruik van verantwoordde milieupraktijken. Zo hebben ze een duurzaamheidsbeleid waar alle werknemers zich aan houden. Een voorbeeld hiervan is dat ze herbruikbare flessen met water op de kamers zetten voor de klanten in plaats van plastic flesjes die na een keer gebruiken moeten worden weggegooid.

Begnas Lake Resort

Begnas Lake Resort is een resort gevestigd 11 kilometer van Pokhara City. Het resort ligt op een unieke locatie, weg van de dagelijkste drukte. Het resort wordt omringd door een jungle waar je veel wandelingen kunt doen en mountainbiken en een meer waar je kan kanoën, een bootvaart maken en paragliden.

Vanaf het begin af aan werken ze al samen met de lokale community. Het waren de lokale mensen die de bouwmaterialen droegen en begonnen te bouwen. In 1999 opende ze hun deuren en ze namen voor een groot deel de lokale bevolking als personeel aan. Begnas Lake resort is het eerste grote bedrijf die zich in dit gebied heeft gevestigd wat voor een belangrijke ontwikkeling heeft gezorgd voor de lokale economie omdat het veel gezinnen werk heeft geschaft. War ervoor heeft gezorgd dat vrouwen goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Veel van hun werknemers hebben nu ook een eigen bedrijf waar ze erg blij mee zijn. Zo gaan de toeristen naar plaatselijke winkels en restaurants toe om souvenirs te kopen en wat te eten. Ze werken dus veel samen met de lokale gemeenschap en organiseren muziekconcerten en doen traditionele dansen.

Ze ondernemen verschillende dingen om een steentje bij te dragen aan het milieu. Zo wordt afval gerecycled en het afvalwater wordt in putten geloosd om te voorkomen dat het in het meer terecht komt. Ze gebruiken biologische producten van hun eigen tuin en van de lokale omgeving. Ze proberen de lokale flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Dit zorgt ervoor dat de klanten vroeg in de morgen kunnen genieten van wilde vogels en apen. Als je geluk hebt, hoor je s ‘nachts de luipaarden roepen.

Namo buddha Resort

Namo Buddha Resort is gelegen net buiten de Kathmandu Vallei. Het resort ligt op een heuveltop van 1800 meter hoog waar je spectaculair uitzicht hebt op Himalaya gebergten. Het is een organische boerderij resort waar duurzaamheid centraal staat maar ze ook een vleugje luxe aanbieden. Het resort is gebouwd in traditionele Newari-stijl. Eromheen gelegen zijn biologische landbouwgronden, bloementuinen en bossen. Hier maken ze gebruik van duurzame landbouw teelt. Dit is terug te vinden in de keuken, waar ze vegetarische gerechten bereiden met biologische producten die ze zelf verbouwen. Ze gebruiken geen kunstmatige producten gebruiken in hun gerechten.

80% van het personeel bestaat uit de lokale bevolking. Om de lokale gemeenschap te helpen, steunen ze Association for Craft Producers. Zo is het beddengoed ontworpen met traditionele patronen en zijn de kussenslopen handgewoven. Het stijlvolle servies komt van Thimi Ceramics uit Bhaktapur.

Het district Kavre wordt steeds vaker geconfronteerd met watertekorten. Daarom hebben ze een aantal belangrijke maatregelen ondernomen om het watertekort aan te pakken. Ze controleren dagelijks het waterverbruik en recyclen het grijze water van de gemeenschappelijke douchehuisjes. Ook hebben ze waterreservoirs aangelegd die niet alleen hun eigen bron, maar ook de naburige bronnen aanvullen en zo de toegang tot water voor de gemeenschap verbeteren.

Conclusie

Een duurzame accommodatie kan dus veel extra waarde toevoegen aan uw vakantie. Zoals vers en organisch eten uit eigen tuin, klaargemaakt door de lokale bevolking. Naast dat je een onvergetelijke ervaring zult hebben door te overnachten in een van de bovenstaande accommodaties, stimuleer je ook het duurzame toerisme wat erg belangrijk is voor de toekomst van Nepal. Je draagt een steentje bij aan het milieu én je steunt de lokale bevolking. Wat wil je nog meer?!

You may also like...