Updates over de actuele situatie in Nepal – Covid-19

– Laatste update 14 December 2022 –

Tot op heden is de regelgeving ongewijzigd sinds 14 maart 2022.

Dit houdt in dat:

  • Als je gevaccineerd bent, hoef je geen negatieve PCR-test meer voor te leggen om Nepal binnen te komen. Ook voor vertrek is er geen PCR-test meer nodig om het luchthavengebouw binnen te mogen. Een basisvaccinatie is voldoende (boosters zijn niet noodzakelijk).
  • Als je niet gevaccineerd bent tegen Covid-19, dan is het nog altijd nodig om een negatieve PCR-test voor te leggen bij aankomst in Nepal. Je hoeft niet in quarantaine.

Dit zijn de regels die de Nepalese overheid hanteert. Reis je naar Nepal, dan raadpleeg je best wel nog steeds ook de website van je luchtvaartmaatschappij en van buitenlandse zaken van je vertrekland. Als zij wel nog een PCR-test vragen, dan zal je deze toch nog moeten kunnen voorleggen bij de check-in op de luchthaven.

Daarnaast is het ook nog altijd een vereiste dat je het Passenger Locator Form invult. Dit wordt niet meer overal nagekeken, maar het is nog steeds de regel. Je vindt dit formulier hier.

10-03-2022 – Vrij reizen naar Nepal voor gevaccineerden

Op 10 maart 2022 stuurde de Nepalese Immigratiedienst een bericht uit met de volgende informatie:

  • Als je gevaccineerd bent, hoef je geen negatieve PCR-test meer voor te leggen om Nepal binnen te komen. Ook voor vertrek is er geen PCR-test meer nodig om het luchthavengebouw binnen te mogen.
  • Als je niet gevaccineerd bent tegen Covid-19, dan is het nog altijd nodig om een negatieve PCR-test voor te leggen bij aankomst in Nepal. De quarantaine vervalt.

Dit zijn de regels die de Nepalese overheid hanteert. Reis je naar Nepal, dan raadpleeg je best wel nog steeds ook de website van je luchtvaartmaatschappij en van buitenlandse zaken van je vertrekland. Als zij wel nog een PCR-test vragen, dan zal je deze toch nog moeten kunnen voorleggen bij de check-in op de luchthaven.

Om de actuele regels te raadplegen die gecommuniceerd worden in de luchtvaart, kun je terecht op de de website van IATA.

23/09/2021 – Versoepeling toegangsvoorwaarden

Op 23 september 2021 werd dan eindelijk de langverwachte beslissing officieel genomen en de regels voor reizigers versoepeld. Momenteel zijn de Covid-19 besmettingen onder controle en wordt er verder gevaccineerd.

Reizigers die gevaccineerd zijn tegen Covid-19 hoeven na aankomst niet langer in quarantaine. De regels zijn nu als volgt:
– bij het arriveren in Nepal leg je een negatief PCR-test resultaat voor, van maximum 72 uur oud samen met een bewijs dat je geldig gevaccineerd bent tegen corona (laatste vaccinatie >14 dagen voor aankomst in Nepal);
– je toont een document van je hotelboeking;
– je vult voor vertrek een Online Arrival International Traveller form in en de hierna gegenereerde barcode toon je bij aankomst in Nepal.

Het is nu ook terug mogelijk om een Visa-on-arrival te krijgen, maar enkel voor reizigers die gevaccineerd zijn tegen Covid-19.

28/05/2021 – In Kathmandu vallei wordt de lockdown nog verstrengd.

21/05/2021 – Eerste overhandiging van medisch materiaal (via onze fundraiser).

Helaas stijgt het aantal Covid-besmettingen in de dorpen snel. Dit is zorgwekkend omdat de gezondheidsposten en ziekenhuizen op het platteland geen medicijnen of beschermingsmateriaal hebben om met Covid-19 besmette leden van hun gemeenschap aan te pakken. Het hebben van beschermingsmiddelen is belangrijk om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Daarom hebben we besloten om met het gedoneerde geld medicijnen, mondmaskers, ontsmettingsmiddelen, PBM’s en andere medische benodigdheden te kopen voor de gezondheidsposten van Thulo Parsel en Bolde, twee dorpen in het district Temal. Dit zijn ook de dorpen waar Chuda en de meeste van onze gidsen vandaan komen.

Chuda ging er vandaag, 21 mei 2021, heen met onze gids Dorje. Hoewel ze beiden zijn ingevaccineerd tegen Covid, hebben ze de nodige preventieve maatregelen genomen bij het overhandigen van de gedoneerde medische benodigdheden.

Onze inzamelingsactie blijft open, want er zullen de komende weken nog meer plaatsen zijn die hulp nodig hebben. Het zou fijn zijn als je het zou willen delen in je netwerk!

13/05/2021 – Opstart nieuwe fundraiser – voor medisch materiaal

Omdat we niet gewoon kunnen toekijken, besloten we een nieuwe fundraiser te starten. Met de ingezamelde gelden willen we medisch materiaal aankopen en doneren aan publieke ziekenhuizen. Neem hier een kijkje!

6/05/2021 – Nepal sluit opnieuw de international luchthaven.

Op 6 mei sluit Nepal opnieuw de enige internationale luchthaven in Nepal. Dit houdt in dat er geen vluchten meer in en uit komen. Omdat Nepal wel al open was voor toeristen, zijn er hierdoor weer heel wat mensen die vast komen te zitten.

https://www.aninews.in/news/world/asia/covid-19-nepal-to-suspend-international-flights-starting-midnight-travelers-rush-to-exit20210506104449/

29/04/2021 – Nepal gaat opnieuw in lockdown.

Nepal was iets te enthousiast met het heropenen. Door de open grens met India, is de Indische variant van het coronavirus ook Nepal binnen geslopen. Op 29 april 2021 is Nepal opnieuw in lockdown gegaan. Het is een déjà vu van vorig jaar. Het aantal Covid-19 besmettingen steeg te snel, waardoor de overheid in de Kathmandu vallei besloot om opnieuw in lockdown te gaan. Verschillende andere districten volgen en gaan ook in lockdown.

https://www.nepalitimes.com/latest/kathmandu-locks-down-again/

4/04/2021 – Vaccinaties voor werkers in toerisme.

Mensen die in toerisme werken worden aanzien als frontline werkers. Hierdoor krijgen ze de kans om zich nu ook al te vaccineren. Chuda en onze trekkingsgidsen laten zich de komende dagen vaccineren met het Sinopharm vaccin.

26/03/2021 – Nepal opent weer wat meer voor toerisme!

Guidelines for having a Nepalese visaSinds 26 maart zijn er opnieuw nieuwe regels van toepassing als je naar Nepal wil reizen. Het document dat je hiernaast ziet, geeft een duidelijk overzicht van welke voorwaarden momenteel van toepassing zijn.

De hoofdregel blijft dat je vanuit je land van herkomst je visa regelt. Er zijn twee opties:
– is er een ambassade of consulaat, dan vraag je daar een visum aan. Voor Belgen is dit de Nepalese ambassade in Brussel, voor Nederlanders is dit het Nepalese consulaat in Amsterdam.
– is er geen ambassade in het land waar je woont of verblijft, dan kun je via een lokaal agentschap een toelating voor een visa bij aankomst regelen. Met dit document kan je dan niet alleen boarden, maar ook een visa bij aankomst krijgen.

Het vorige systeem waarbij iederen een visa bij aankomst kon regelen is voorlopig nog niet terug heropgestart.

De grote verandering is dat de quarantaine na aankomst in Nepal afgeschaft werd. Je bent wel nog steeds verplicht om te testen na aankomst in Nepal.

Recent entry measures for Nepal

19/01/2021 – Reizen naar Nepal wordt gemakkelijker

Het heeft even geduurd vooraleer er nog eens nieuws kwam. De maatregelen bleven immers al die tijd ongewijzigd. Op 18 januari 2021 communiceerde de Immigratiedienst dat de regels om Nepal binnen te kunnen gewijzigd zijn.

Vanaf heden kun je weer een visa aanvragen bij het Nepalese consulaat in Nederland of bij de Nepalese ambassade in België. Je kan enkel een visa bij aankomst verkrijgen, mits je een voorafgaande goedkeuring hebt van de Nepalese overheid. Deze goedkeuring wordt geregeld door het agentschap waarmee je reist. Samen met dit visa heb je een negatief Covid-19 rapport van minder dan 72 uur nodig te rekenen vanaf de eerste luchthaven waar je inscheept.

Het lijkt er op het eerste zicht op, dat er geen quarantaineverplichting meer bestaat na aankomst in Nepal. Er heerst momenteel nog veel verwarring over de vraag of je na aankomst in quarantaine moet. Volgens sommigen moet er na aankomst nog steeds in quarantaine worden gegaan. Zij verwijzen naar de zin dat mensen zich aan de geldende regels moeten houden en dat de regel van quarantaine niet expliciet is afgeschaft. Volgens anderen betekent het feit dat het niet uitdrukkelijk wordt vermeld, dat het niet meer van toepassing is. Wij wachten nog steeds op nadere opheldering hierover door de immigratiedienst.

Wat wel vast staat is dat er de speciale Covid-19 verzekering voor een dekking van 5000 USD is niet meer vereist. Uiteraard raden wij aan om een goede reis- en annulatieverzekering af te sluiten, waarin Covid-19 gedekt is.

15/11/2020 – Eerste geslaagde trekking in Covid-19 tijden achter de rug

Onze eerste klanten sinds maart 2020 hebben een geslaagde trekking achter de rug. Lees hun review hier.

22/10/2020 – Onze eerste klant sinds de lockdown in maart!

Vandaag is onze eerste klant aangekomen. Het is dus opnieuw mogelijk om naar Nepal te reizen, mits het naleven van de richtlijnen die de overheid opstelde. Het is noodzakelijk dat je reist met een lokaal agentschap voor het verkrijgen van een visa.

Momenteel zit onze klant 7 dagen in quarantaine in een zelf gekozen hotel. Nadien gaat ze samen met haar man (die al in Nepal was) met ons trekken in de Helambu regio.

Dit is een goede gelegenheid om onze voorzorgsmaatregelen en richtlijnen in de praktijk te brengen. Naast mondmaskers bij transport en wanneer er geen afstand bewaard kan worden, gaat er ook een thermometer en een oximeter mee de bergen in. De gids en drager worden getest op Covid-19 voor ze vertrekken. Bij contacten met de lokale gemeenschappen dragen ze mondmaskers.

17/10/2020 – Voorwaarden en richtlijnen voor toeristen, vanaf 17 oktober

De strikte voorwaarden die eerder opgesteld werden, blijven voorlopig van toepassing.

Ondertussen gaat het aantal Covid-19 besmettingen in Nepal, en vooral ook in Kathmandu nog steeds omhoog. De ziekenhuizen in de vallei hebben niet voldoende capaciteit om dit allemaal op te vangen.

Bovendien hou je er best ook rekening mee dat er heel wat trekkingsgebieden of dorpen in de bergen eigen lokale regels hebben, soms zelfs met quarantine. Lees hier meer.

De regering werkt ondertussen verder aan een verder protocol met duidelijke richtlijnen waar toeristen en trekking agentschappen zich moeten houden.

29/09/2020 – Strikte regels voor toeristen

De regering heeft de voorwaarden en regels voor toeristen opgesteld:
– je hebt een negatieve PCR-test nodig, die max. 72 uren oud is op het moment van aankomst;
– je blijft na aankomst minimum 7 dagen in quarantine in een hotel, waarvan je de gegevens aan de overheid doorgeeft;
– je ondergaat een coronatest op dag 4 of 5 van je quarantaine, indien uitslag negatief is, mag je op dat 7 uit quarantaine, zo niet blijf je in quarantaine totdat je een negatieve PCR test kan voorleggen;
– je neemt een bijkomende Covid-19 verzekering met een dekking van minstens 5000 USD

– je regelt je toeristenvisa op voorhand in een ambassade of consulaat, er zijn geen visa bij aankomst mogelijk

17/09/2020 – Bussen en binnenlandse vluchten mogen opnieuw

Vanaf vandaag zijn er opnieuw verbindingen tussen de verschillende steden in Nepal. Zowel de bussen alsook de binnenlandse vluchten kregen toestemming om hun operaties te hervatten. Ze mogen maar met halve bezetting rijden, zodat er afstand kan bewaard worden. De lokale bevolking kan zich dus opnieuw verplaatsen.

15/09/2020 – Vanaf 17 oktober, internationale vluchten ook voor toeristen, trekking en mountaineering mogelijk!

Ook al zijn er nog heel wat besmettingen met Covid-19 in Nepal, er werd beslist dat vanaf 17 oktober iedereen terug naar Nepal kan komen. Je hebt een negatieve PCR-test nodig en je moet in quarantaine na aankomst. Er staat ook een formulier online dat je moet invullen. De verdere procedures en regels worden de komende dagen verder uitgewerkt. Van zodra er meer duidelijk is, vullen we dit hier verder aan!

Je kan onze richtlijnen m.b.t. Covid-19 en reizen in Nepal alvast hier vinden.

Nepal open for trekking from 17 October

2/09/2020 – Heropening internationale luchthaven – (nog) niet voor toeristen

De regering besliste om de luchthaven te heropenen. Momenteel mogen enkel Nepalezen, diplomaten en medewerkers van internationale NGO’s het land binnen. Het aantal vluchten is beperkt en er mogen maar 500 mensen per dag toekomen op de luchthaven.

10/08/2020 – Minder bewegingsvrijheid in Kathmandu / uitstel opening luchthaven

Omdat het aantal Covid-19 gevallen in de Kathmandu vallei na de opheffing van de lockdown in stijgende lijn gaat, werd beslist een aantal van de versoepelingen terug te draaien. De regering besloot ook om nog te wachten met het heropenen van de luchthaven. Ook de scholen zijn nog steeds niet heropend.

21 juli 2020 – Opheffing van de lock-down – mits voorwaarden

De druk op het land werd te groot, waardoor de regering van de ene dag op de andere besliste om de lock down op te heffen. De dag erna werden pas de voorwaarden gepubliceerd. Het officieel aantal gevallen is naar beneden gegaan, maar Covid-19 is nog steeds alomtegenwoordig. Er wordt ook minder getest dan enkele weken terug.

https://kathmandupost.com/national/2020/07/21/government-decides-to-lift-the-four-month-long-coronavirus-lockdown-but-with-conditions

20 juli 2020 – Binnenlandse vluchten en internationale vluchten mogelijk vanaf 17 augustus 2020

De regering besliste onder druk van toerisme om de internationale luchthaven vanaf 17 augustus te heropenen. Op deze datum starten ook de binnenlandse vluchten opnieuw op. Er is geen enkele verduidelijking gegeven over wie opnieuw het land binnen kan en onder welke voorwaarden. Ook is het niet duidelijk wat er gebeurt als je als toerist in Nepal Covid-19 krijgt. Wij hebben dus als reisorganisatie nog veel vragen en onduidelijkheden die we eerst opgelost willen voor we kunnen bevestigen dat er veilig kan gereisd worden naar Nepal!

https://kathmandupost.com/national/2020/07/20/domestic-and-international-flights-to-resume-starting-august-17

15 juni 2020 – Versoepeling van de lock-down

Ondanks het feit dat het aantal coronagevallen stijgt, zijn er ook delen die bijna geen corona-besmettingen hebben. Daarom heeft de regering besloten om de maatregelen wat te versoepelen. Zo ook in Kathmandu en in Pokhara. Social distance is nog steeds de regel, en het dragen van een mondmasker wordt heel sterk aanbevolen.
De luchthaven blijft verder gesloten tot 5 juli 2020 voor alle normale vluchten. Enkel chartervluchten met speciale toelating van de Nepalese overheid zijn toegelaten.

https://kathmandupost.com/national/2020/06/10/cabinet-to-discuss-ways-to-ease-lockdown

5 juni 2020 – Voedselbedeling in Bulde – 87 families

Chuda is vorige avond voor een tweede keer met voedsel naar de dorpen gegaan. Hij is een tweede keer naar Bulde gegaan, waar een aantal van onze gidsen en dragers wonen. Vorige keer konden we maar 20 families aan rijst helpen. Dit keer zijn er 87 families die een grote zak rijst kregen en die dus eten hebben voor de komende weken. Het was een blij weerzien met de gidsen! Iedereen stelt het goed – ondanks de moeilijke omstandigheden.

30 mei 2020 – Verlenging van de lockdown tot 14 juni

De lock-down werd opnieuw verlengd en de luchthaven blijft – voor regulieren binnenlandse en buitenlandse vluchten gesloten tot eind juni. De grenzen met India zijn open voor Nepalezen die naar huis willen. De overheid beslist ook om een van de komende dagen te beginnen met het evacueren van de Nepalese burgers in verschillende landen in Azië en het Midden-Oosten.

https://kathmandupost.com/national/2020/05/30/government-extends-lockdown-until-june-14

25 mei 2020 – Dagelijkse update aantal besmettingen

https://kathmandupost.com/covid19

17 mei 2020 – Verlenging van de lock-down tot 2 juni

Opnieuw werd beslist om de lock-down te verlengen en ditmaal tot eind mei. Ook alle luchtvaart is opgeschort tot minstens 15 juni en alle grenzen blijven gesloten.

https://kathmandupost.com/national/2020/05/17/government-extends-nationwide-lockdown-until-june-2

7 mei 2020 – 101 confirmed cases in Nepal

Het aantal officiële besmettingen stijgt, deels omdat er nu ook meer getest wordt.

https://kathmandupost.com/health/2020/05/07/two-more-covid-19-cases-take-nepal-s-tally-to-101

6 mei 2020 – Verlenging van de lock-down tot 18 mei 

De regering heeft beslist – gelet op de stijging in het aantal besmettingen – om de lock-down te verlengen tot 18 mei. Alle vluchtverkeer is opgeschort tot en met 31 mei.

https://kathmandupost.com/national/2020/05/06/government-extends-lockdown-until-may-18

5 mei 2020 – Voedselbedeling in Bulde (20 families) en in Thulo Parsel (114 families)

Met de opgehaalde gelden van onze Go Fund Me actie kochten we in Kathmandu rijst. Chuda ging hiermee naar de twee dorpen waar het meeste van ons trekkingspersoneel met hun families woont. Daar konden we aan 114 families in Thulo Parsel en aan 20 families in Bulde een grote zak rijst geven. De mensen waren er enorm dankbaar. Met onze gidsen en dragers is alles goed!

27 april 2020 – Verlenging van de ‘lock-down’ tot 7 mei

Het Nepalese kabinet heeft op zondag 26 april laat besloten om de lock-down te verlengen tot donderdag 7 mei, de feestdag van Boeddha, Buddha Jayanti.

https://kathmandupost.com/national/2020/04/26/nepal-government-extends-covid-19-lockdown-until-may-7

25 april 2020Geen vluchten tot minstens 15 mei 2020

Ook de luchthaven van Kathmandu blijft voorlopig volledig gesloten. Er zijn geen internationale en binnenlandse vluchten mogelijk tot minstens 15 mei.

https://kathmandupost.com/national/2020/04/25/all-international-and-domestic-flights-to-remain-suspended-until-may-15

21 april 2020 – Nepal Inside Out lanceert een Go Fund Me actie

Om tegemoet te komen aan het tekort aan basisgoederen in de dorpen, beslissen we om een Go Fund Me actie op te starten. Met het budget dat we hiermee ophalen willen we gezinnen uit de dorpen Thulo Parsel en Bulde, die op 5 uur rijden van Kathmandu liggen voorzien van basispakketten met voeding.

Het merendeel van onze gidsen en dragers leeft in deze dorpen. We nemen ook reizigers mee naar homestays in deze dorpen. Op deze manier willen we iets teruggeven aan deze gemeenschappen in deze moeilijke tijden.

13 april 2020 – de ‘lockdown’ verlengd tot 27 april

https://kathmandupost.com/national/2020/04/14/lockdown-extended-by-12-more-days-until-april-27

6 april 2020 – de ‘lockdown’ verlengd tot 15 april

https://kathmandupost.com/national/2020/04/06/government-extends-nationwide-lockdown-until-april-15

29 maart 2020de lockdown verlengd tot 8 april

Er wordt besloten om de lockdown in Nepal te verlengen tot 8 april. Er zijn geen internationale vluchten tot minstens 15 april mogelijk.

https://kathmandupost.com/national/2020/03/29/nationwide-lockdown-extended-until-april-8-ban-on-international-flights-until-april-15

26 maart – begin april 2020 – Evacuaties van reizigers uit alle uithoeken van het land

In samenspraak met de Nepalese overheid en de Nepalese Tourism Board worden trekkers uit de bergen geëvacueerd. Vanuit verschillende delen van Nepal worden binnenlandse vluchten en bussen gecharterd om reizigers naar Kathmandu te brengen. Van hieruit vertrekken evacuatievluchten georganiseerd door verschillende ambassades, onder andere ook door de Nederlandse en Belgische overheid.

 

25 maart 2020 – Nepal lanceert #strandedinnepal

Nepal Tourism Board start samen met Travel Massive het initiatief “Stranded in Nepal” – om reizigers te helpen die vast zitten in Nepal als gevolg van de ‘lockdown’ om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Voor meer details kun je hun webpagina bezoeken: www.strandedinnepal.com

Voor een update van de reissituatie in Nepal als gevolg van COVID-19 kun je terecht op de pagina van de Nepalese Tourism Bourd (NTB) www.welcomenepal.com

 

24 maart 2020 – Nepal gaat in ‘lockdown’

Nepal sluit haar grenzen voor iedereen. Er zijn geen reguliere internationale of binnenlandse vluchten meer mogelijk, verplaatsen binnen het land mag niet meer en iedereen moet binnen blijven

Je vindt meer informatie in dit artikel: https://kathmandupost.com/national/2020/03/23/nepal-goes-under-lockdown-for-a-week-starting-6am-tuesday